Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Σκληρές εγγυήσεις για 5η δόση και νέο δάνειο

Η ανακοίνωση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, που εκδόθηκε αργά χθες το απόγευμα, θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου (οι ανάγκες του Ιουνίου 3-4 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με έντοκα), με το ΔΝΤ να απαιτεί πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δανειακή κάλυψη της Ελλάδας τον προσεχή χρόνο. Συνδέουν άμεσα την εκταμίευση της πέμπτης δόσης με νέο δάνειο περίπου 60 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2013.


Όπως αναφέρει σήμερα το βασικό θέμα της «Ελευθεροτυπίας», το πακέτο των μέτρων, που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και το τελευταίο ανακοινωθέν ποσόν των 28,4 δισ. ευρώ και θα παρακολουθείται στενά από τον «μπαμπούλα» της τρόικας, εστιάζει σε 7 σημεία:


1 Σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Μας είχαν προϊδεάσει από τα μέσα Μαΐου ο πρωθυπουργός όταν μιλούσε για περιορισμό εργαζομένων μέσω μείωσης συμβασιούχων, εθελουσίας εξόδου και συνταξιοδοτήσεων, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών όταν έκανε λόγο για «απολύσεις». Η νέα συμφωνία με την τρόικα φαίνεται να κρύβει την αποδοχή των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εργαζομένων από φορείς ή οργανισμούς.


2 Αναδιάρθρωση ή κλείσιμο δημόσιων φορέων. Η θέση της τρόικας είναι πάγια: «πρέπει να κλείσουν ΔΕΚΟ» που δεν παρέχουν καμία υπηρεσία και ως φαίνεται αυτό έχει συμφωνηθεί. 

3 Εξορθολογισμός επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των «πλέον ευάλωτων ομάδων». Πάνε σε κατάργηση επιδομάτων για τη μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων, καθώς τίθενται μικρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Άγνωστο είναι αν θα γίνει περικοπή για όσους συνεχίζουν να τα εισπράττουν. 

4 Μείωση φοροαπαλλαγών. Το πόσες και σε ποιο ποσοστό θα κοπούν παραμένει άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι μεταξύ αυτών θα είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ο περιορισμός ή η κατάργηση άλλων (ιατρικά, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.λπ.). Η τρόικα έχει πειστεί ότι μπορεί να πάρει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τον τομέα αυτό. 

5 Αύξηση της φορολογίας ακίνητης περιουσίας. Για πρώτη φορά δεν γίνεται λόγος μόνο στη «μεγάλη» ακίνητη περιουσία, αλλά γενικώς σε όλη, οπότε αναμένεται νέο κύμα φόρων για όλα τα ακίνητα. 

6 Καταπολέμηση φοροδιαφυγής. Το τι θα πιάσουν από τον τομέα αυτό παραμένει άγνωστο -αν και το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε 3,5 δισ. ευρώ. 

7 Αισθητή επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης δημόσιας περιουσίας. Συστήνεται φορέας ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση, με στόχο 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου