Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Εριδες & πάθη στην αυλή της Ντόρας



Η υπόγεια σύγκρουση για τα πρόσωπα χαρακτήρισε το Συνέδριο από το ξεκίνημά του. Ο αντιπροσωπευτικότερος τίτλος για έναν παρατηρητή που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο νεότευκτο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη θα μπορούσε να είναι "έριδες και πάθη στην αυλή της Ντόρας". Καθώς και σε αυτό το Συνέδριο στο παρασκήνιο κυριάρχησαν οι "λιστομαχίες" και η μάχη για την ανάδειξη των στελεχών που θα πλαισιώσουν τον στενό πυρήνα του κόμματος.


Η πρεμιέρα του νέου κόμματος είχε την ατυχία να περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς την πρώτη μέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε επενδύσει πολλά στο συνέδριο. Είχε ρίξει στο τραπέζι "όλα τα λεφτά της". Ηθελε, τουλάχιστον αυτό έλεγαν οι στενοί της συνεργάτες, να γίνει μιντιακό πολιτικό γεγονός. Αυτό δεν έγινε.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί ήταν το νέο κόμμα να φέρει με τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς του το καινούργιο στην πολιτική σκηνή, με άφθαρτα πρόσωπα. Η προσπάθεια να περάσει το παρελθόν και της Ντόρας Μπακογιάννη σε δεύτερο πλάνο, τελικά απέτυχε. Τα πρόσωπα στο κάδρο είναι τελικά ίδια, έχουν περάσει μέσα από τις μυλόπετρες του κομματικού κατεστημένου και έχουν αναδειχθεί μέσα από διαδικασίες που η ίδια η κ. Μπακογιάννη καταγγέλλει.

Αδυναμία του κόμματος αποτελούν τα ποσοστά που συγκεντρώνει -ακόμα και κάτω από το όριο του 3%- τα οποία περιορίζουν την εμβέλεια του νέου σχηματισμού.

Η στάση του επίτιμου πρόεδρου της ΝΔ Κώστα Μητσοτάκη -όσοι γνωρίζουν λένε ότι κρατά αποστάσεις, καθώς δεν έχει πεισθεί για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος- θεωρείται επίσης δείγμα για τους σκοπέλους από τους οποίους περνά πλέον η Δημοκρατική Συμμαχία.

Τέλος οι θέσεις που εκφράζει η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζονται από πολλούς ακραίες νεοφιλελεύθερες. Βουλευτές της ΝΔ όπως ο Γ. Παπαθανασίου ή ο Σ. Χατζηγάκης -παλιοί φίλοι της - δεν θέλουν να ταυτιστούν με την ίδια και τις απόψεις της καθώς θεωρούν ότι αποτελεί "ανάχωμα" που εμποδίζει να εκφραστούν προτάσεις συγκλίσεων και συναινετικών λύσεων.


Θόδωρος Σκυλακάκης
Ευνοημένος, "άκαπνος", γυρολόγος και ακραία νεοφιλελεύθερος...


Μεγαλωμένος πολιτικά και επαγγελματικά στην "αυλή" της οικογένειας Μητσοτάκη, ο Θ. Σκυλακάκης βρέθηκε από τη ΔΑΠ στην προεκλογική καμπάνια της ΝΔ στις εκλογές του 1989 και 1990 και αμέσως μετά στο Μέγαρο Μαξίμου ως πολιτικός σύμβουλος και εκλογολόγος του Κ. Μητσοτάκη. Το 1999 κάνει ένα σύντομο πέρασμα ως γενικός γραμματέας μάλιστα του κόμματος "Οι Φιλελεύθεροι", ενώ αποτυγχάνει να εκλεγεί το 2000 στη Β' Αθηνών.

Τότε, ανέλαβε η Ντόρα να βοηθήσει τον πιστό συνεργάτη. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό της και αναλαμβάνει αντιδήμαρχος Οικονομικών. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ορίζεται από την κ. Μπακογιάννη υπεύθυνος για την προετοιμασία του δήμου, θέση ευαίσθητη λόγω της σημασίας και του οικονομικού μεγέθους του έργου. Ακολούθησε την Ντόρα Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών και πάλι στον ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης των κονδυλίων της αναπτυξιακής βοήθειας και συνεργασίας μέχρι τις ευρωεκλογές, όταν επεβλήθη από την κ. Μπακογιάννη σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Μάλιστα δεν παραιτήθηκε από τη θέση του όταν αποφάσισε να αποχωρήσει και να ακολουθήσει την κ. Μπακογιάννη στο εγχείρημά της.

Θεωρείται από τους νέους κομματικούς συντρόφους του ευνοημένος και "άκαπνος", που διατυπώνει νεοφιλελεύθερες θέσεις με τρόπο μάλλον απωθητικό, καθώς δεν έχει το χάρισμα του Στέφανου Μάνου. Οσο για τις οργανωτικές ικανότητες, στελέχη του κόμματος παραπέμπουν στην κατάληξη της μάχης που έδωσε η κ. Μπακογιάννη για την ηγεσία της ΝΔ. Επιχείρησε να εκλέξει δική του ομάδα στο συνέδριο, επενδύοντας στο μεγάλο προσόν του: την οικογένεια Μητσοτάκη και την ίδια την Ντόρα.


Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Θέλει να γίνει πρώτο βιολί στη Βουλή


Ο πρώην υπουργός της ΝΔ επιθυμεί να είναι το πρώτο βιολί μέσα στη Βουλή και αυτό διαπιστώνεται πολλάκις με τις παρεμβάσεις του στην Ολομέλεια του σώματος. Προερχόμενος εκ Κρήτης επιχείρησε και με τους αντιπροσώπους του νησιού να βρεθεί με καλύτερες θέσεις στην ηγεσία του κόμματος. Το αν το κατάφερε είναι ζητούμενο προς απάντηση, καθώς δούλευαν παράλληλα και άλλα κέντρα μηχανισμών για την προώθηση φίλων στα νέα όργανα του κόμματος.


Κώστας Κιλτίδης
Εδωσε τη μάχη για τον δικό του μηχανισμό


Διαδρομιστές σημείωναν ότι η μάχη, για την ανάδειξη φιλικών τους προσώπων στην Κεντρική Επιτροπή μεταξύ του Κ. Κιλτίδη και του Χρ. Μαρκογιαννάκη ήταν σκληρή καθώς και οι δύο ήθελαν να βρεθούν στη πρώτη γραμμή της ηγετικής ομάδας. Ο Κ. Κιλτίδης -με εθνικιστικές αναφορές- μετά την ανεξαρτητοποίησή του από τη ΝΔ "φλέρταρε" με το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη.


Δημήτρης Ζαφειριάδης
Με το στίγμα του στρατηγού... της μεγάλης ήττας


Εκ των πλέον στενών συνεργατών της Ντόρας Μπακογιάννη, ενεπλάκη και αυτός στο συνέδριο για την ανάδειξη του δικού του μηχανισμού, μαζί με τον Π. Αντωνόπουλο. Κάποιοι λένε ότι είναι το "μαξιλαράκι" για όλα τα παράπονα και τις γκρίνιες στο εσωτερικό του κόμματος. Ωστόσο και στο πρόσωπό του στελέχη του κόμματος φωτογραφίζουν λάθη ενώ θεωρείται ένας από τους "στρατηγούς" της μεγάλης ήττας στην αντιπαράθεση με τον Αντώνη Σαμαρά.


Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
ptsoutsias@pegasus.gr - www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου