Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

«Εμπλοκή» στη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο

Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους εμφανίζεται περιπεπλεγμένη, παρά τα βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των ευρωπαϊκών τραπεζών.


Παράγων αβεβαιότητας είναι οι μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι οποίοι προειδοποιούν, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι μπορεί να χαρακτηρίσουν ως χρεοκοπία την ενδεχόμενη επαναγορά από τις τράπεζες ελληνικών ομολόγων, όταν αυτά λήξουν.


Η Γερμανία έχει θέσει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, προκειμένου να δώσει τη δική της έγκριση.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η πλειοψηφία των κατόχων ελληνικών ομολόγων πιθανόν να προετοιμάζονται να αναχρηματοδοτήσουν εθελοντικά τους τίτλους που κατέχουν.


Η εφημερίδα παραπέμπει σε εκτίμηση της ING Financial Markets ότι το 55% των ιδιωτών ομολογιούχων πιθανόν να θέλουν να προχωρήσουν σε εθελοντική αναχρηματοδότηση του χρέους τους. Με την εθελοντική αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος έχει αντιταχθεί στην αναδιάρθρωση του χρέους με ζημία των ιδιωτών ομολογιούχων και έχει τονίσει ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να γίνει με τρόπο που να μη θεωρηθεί χρεοκοπία της Ελλάδας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου