Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

“Οι καλύτεροι φεύγουν από την Ελλάδα για τη Γερμανία”

german-university
Τη διαρροή… εγκεφάλων και ταλέντων από την Ελλάδα στη Γερμανία, παρουσιάζει το “Spiegel” με… πανηγυρικό τρόπο, φιλοξενώντας δηλώσεις της Αλεξίας Παπαιωάννου, η οποία ήρθε πρώτη στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, επέλεξε ωστόσο τη μετακόμιση στο Βερολίνο.

“Είναι η καλύτερη της χώρας της. Το καμάρι της Ελλάδας. Θα μπορούσε να φοιτήσει σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της πατρίδας της, επέλεξε ωστόσο τη Γερμανία”, αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.
“Η απόφαση της Αλεξίας κατακρίθηκε. Στην ελληνική κοινωνία δεν αρέσει ιδιαίτερα να προτιμά τη Γερμανία ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της χώρας.
Πριν ξεσπάσει στην Ελλάδα η κρίση, τα παιδιά έφευγαν για να σπουδάσουν στο εξωτερικό, μόνο αν δεν είχαν πετύχει σε κάποια Σχολή της πατρίδας τους. Σήμερα, οι ίδιοι οι γονείς τους παροτρύνουν, αναζητώντας το εισιτήριο για μια καλύτερη ζωή. Ίσως και να μείνουν μόνιμα στο εξωτερικό.
Οι αιτήσεις για τα Πανεπιστήμια εξελίσσονται σε μια αγωνιώδη αναζήτηση, αφού οι θέσεις είναι λιγοστές, οι Έλληνες μαθητές όμως παλεύουν σαν λιοντάρια”, γράφει το Spiegel, που επισημαίνει ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ 34.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2012, ένας αριθμός αυξημένος κατά 70% σε σχέση με το 2011.
Το ρεπορτάζ του “Spiegel” φιλοξενεί και δηλώσεις της Αλεξίας Παπαϊωάννου: “Οι φίλοι μου αστειεύονται και με πολιορκούν με τηλεφωνήματα και mails. Θέλω να γίνω δημοσιογράφος. Αγαπώ τη Γερμανία και έχω πολλούς φίλους. Ανυπομονώ να σπουδάσω και να ζήσω στο εξωτερικό. Δεν είχα σκεφτεί να φύγω από την Ελλάδα. Η απόφασή μου άλλαξε κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Οπως συμβαίνει και με τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας μου, ανησυχώ για το μέλλον λόγω της κρίσης.
Ποτέ φυσικά δεν μπορείς να είσαι σίγουρη, θα ήθελα ωστόσο να επιστρέψω κάποια στιγμή στην Ελλάδα και να κάνω ό, τι μπορώ”, σημειώνει μεταξύ άλλων στο “Spiegel” η Αλεξία Παπαϊωάννου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου