Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Κουβέλης: Ο Σαμαράς ήθελε εκλογές-Τον εμπόδισε η Ευρώπη

Κουβέλης: Ο Σαμαράς ήθελε εκλογές-Τον εμπόδισε η Ευρώπη

«Όταν ένας πρωθυπουργός αποφασίζει να προχωρήσει σε μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μόνος, σημαίνει ότι πήγαινε για εκλογές. Τις ήθελε τις εκλογές. Τον εμπόδισε η Ευρώπη» είπε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στο ζήτημα της ΕΡΤ.

Ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1 αναφέρθηκε στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση. «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Αποχώρησα», σημείωσε.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι ο Ευ.Βενιζέλος είχε συμφωνήσει για την παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση πριν από τη σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου οριστικοποιήθηκε η διαφωνία της ΔΗΜΑΡ και ανέφερε ότι στόχος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν να σπρώξουν τη ΔΗΜΑΡ εκτός τρικομματικής, επειδή ήταν βάρος στους σχεδιασμούς τους.
«Εάν ο κ. Βενιζέλος έλεγε ότι θα πράξω ό,τι πράξει η Δημοκρατική Αριστερά, πείτε μου που οφείλεται η μεταστροφή. Έχω βεβαιότητα πλέον ότι η συμφωνία είχε επέλθει από το μεσημέρι της Πέμπτης με τηλεφωνική επικοινωνία. Ο καθένας ας κρίνει τη μεταβολή της στάσης του», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο πρωθυπουργός παρά το ότι γνώριζε την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ για το κλείσιμο της ΕΡΤ, προχώρησε στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, χωρίς να μας ενημερώσει. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά. Απαράδεκτο να προχωρεί στην έκδοση χωρίς την υπογραφή των υπουργών».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ενημερώθηκαν από την τηλεόραση για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Όπως αποκάλυψε, δεν μετάνιωσε στιγμή για την απόφασή του. Και είπε χαρακτηριστικά ότι «έχω απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό που πράξαμε ήταν εκείνο που αντιστοιχούσε στη δική μας πράξη ευθύνης απέναντι στην τρικομματική κυβέρνηση. Όταν στηρίξαμε την κυβέρνηση, το κάναμε για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα».

Θα ήταν πολύ εύκολο, ανέφερε, να μείνουν στην βολική θέση της αντιπολίτευσης, αλλά δεν το έπραξαν για να μην καταρρεύσει η χώρα. «Είπαμε ότι πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση διότι διαφορετικά θα πηγαίναμε σε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Η Ελλάδα θα είχε επιστρέψει στο παρελθόν και θα είχε βγει από το ευρώ», τόνισε. Και εξήγησε τους λόγους που έφυγαν.
«Η αποχώρησή μας ήταν πράξη ευθύνης. Είχαμε μιλήσει για συγκεκριμένα θέματα που θέλαμε να περιφρουρήσουμε όπως οι εργασιακές σχέσεις».

Ο κ. Κουβέλης μάλιστα ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της ΔΗΜΑΡ μέσα στην κυβέρνηση, εκείνοι, έβαλαν στην άκρη κάποιες θέσεις τους, λέγοντας πως «απορροφούσαμε πάρα πολλά από εκείνα που μας έβρισκαν αντίθετους. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια, αναζητούσαμε τον κοινό πολιτικό τόπο», είπε. Και τόνισε ότι «κάναμε ότι ήταν δυνατό για να μην κινδυνεύει η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη παρά τα μεγάλα βάρη».
Αναφέρθηκε όμως και στις διαφοροποιήσεις τους σε θέματα της ιθαγένειας και του αντιρατσιστικού νόμου, λέγοντας πως «ήταν διεθνής υποχρέωση της χώρας. Το Μαξίμου πίεζε και έλεγε γιατί καθυστερεί ο αντιρατσιστικός νόμος. Το Μαξίμου πίεζε και έλεγε ότι οι διατάξεις ήταν μαλακές. Κάποια στιγμή προέκυψε η μεγάλη αντίθεση. Όταν δηλαδή το Μαξίμου είπε ότι δεν χρειάζεται αντιρατσιστικό νόμο», πρόσθεσε.

Ο Φ. Κουβέλης μάλιστα αναφέρθηκε και στην έλευση της τρόικας λέγοντας ότι χρειάζεται ισχυρή διαπραγμάτευση. «Δεν είδα τους εκπροσώπους της τρόικας, επειδή δεν είναι τίποτα άλλο από διεκπεραιωτές», ανέφερε. Τόνισε πάντως ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τόπο πρέπει να γίνουν.«Μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, όχι απορρυθμίσεις», ξεκαθάρισε.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο υπαλλήλων στο Δημόσιο και διερωτήθηκε τι άλλο θέλουν και γιατί πρέπει να γίνουν άλλες απολύσεις. Πρόσθεσε ότι δεν συμφωνεί με τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και ούτε με τις ομαδικές απολύσεις. Ανέφερε ότι το σημαντικό για εκείνον ήταν να μην οδηγηθεί η χώρα σε πολιτική αστάθεια.
«Δεν έφυγα νωρίτερα από την κυβέρνηση γιατί εξαντλούσα κάθε περιθώριο», είπε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου