Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Έκθεση της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι το ευρώ απέτυχε!

ECB
Όποιος θέλει να εξετάσει τον συσχετισμό δυνάμεων του κόσμου, θα πρέπει να ξεκινήσει ίσως από τον τρόπο με τον οποίο διανέμεται το χρήμα: Την ώρα που το δολάριο διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, το ευρώ χάνει συνεχώς τη σημασία του. Μάλιστα, υπάρχει και ένας άλλος ανταγωνιστής που περιμένει στη γωνία.

Κάποτε η Ευρώπη ονειρευόταν ότι το ευρώ θα κατακτήσει τον κόσμο και θα καταστεί το νέο  παγκόσμιο νόμισμα, που θα νικούσε το δολάριο. Όμως, από την έναρξη της κρίσης, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποβαθμίζεται διαρκώς. Το γεγονός επιβεβαιώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που παρουσιάζει η εφημερίδα Handelsblatt.
Η ΕΚΤ εξέτασε τα παγκόσμια αποθεματικά σε νόμισμα, δηλ. σε ποια νομίσματα παρκάρουν το περισσότερο χρήμα οι Κεντρικές Τράπεζες. Σε αντίθεση με την αξία στις αγορές συναλλάγματος, με αυτή την μεθοδολογία προκύπτει ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ των διαφόρων νομισμάτων.
Όπως προέκυψε, το αμερικανικό δολάριο διατήρησε την πρώτη θέση και το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το 61,9% των παγκόσμιων αποθεματικών είναι επενδυμένα στο αμερικανικό νόμισμα. Το ευρώ άγγιξε μόλις και μετά βίας το 23,9%, η βρετανική λίρα το 4% και το γιεν το 3,9%.
Το ποσοστό των αποθεματικών σε ευρώ παρουσίασε πέρσι διαρκή μείωση. Είναι αξιοσημείωτο, ότι το 2010 το ποσοστό του βρισκόταν στο 25,8%. Μετά την κρίση έπεσε στα επίπεδα του 2000.
Οι αναλυτές ερμηνεύουν αυτή την τάση με το ότι το ευρώ, μετά την κρίση χρέους, έπαψε να θεωρείται «ασφαλές λιμάνι».
Η ΕΚΤ εκφράζει, μολαταύτα, την άποψη ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα εκπλήρωσε τον στόχο του και την ελπίδα ότι θα παραμείνει το Νο2.
Ενώ, ωστόσο, το δολάριο, με την κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ, αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα αξιοπιστίας και η σημασία του αναμένεται να υποβαθμισθεί πολύ στα επόμενα χρόνια, για το ομοίως δοκιμαζόμενο ευρώ αναδύεται και ένας νέος ανταγωνιστής από την Κίνα.
Το εθνικό νόμισμα της χώρας δεν παίζει προς το παρόν κανένα ρόλο ως νομισματικό απόθεμα. Όμως, τα σχέδια της Κίνας είναι μεγαλεπήβολα. Ήδη, έχει συμφωνήσει με τρεις άλλες χώρες, την Βραζιλία, την Ινδία και τη Ρωσία, οι οικονομίες των οποίων αναπτύσσονται ραγδαία, να διεξάγουν τις εμπορικές τους συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα. Παρόμοια συμφωνία έχει συνάψει από το τέλος του 2011 και με την Ιαπωνία.
Η HSBC εκτιμά ότι η χώρα, εντός των τριών επόμενων ετών, θα πραγματοποιεί το μισό περίπου των εμπορικών της συναλλαγών στο δικό της νόμισμα, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα την παγκόσμια σημαντικότητά του.
Οι ειδικοί εκφράζουν την βεβαιότητα ότι κατά τα προσεχή χρόνια το γιουάν θα αναρριχηθεί στην τρίτη θέση των νομισμάτων που ελκύουν τις κεντρικές τράπεζες. Το δολάριο και το ευρώ αποκτούν σιγά-σιγά έναν νέο, ισχυρό ανταγωνιστή από την Ασία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου