Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Στη Βουλή από τη «Νέα ΜΕΡΑ» η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του φορέα παροχής υγείας

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του πρώην Διοικητή του ΕΟΠΥΥ κ. Παπαγεωργόπουλου ο βουλευτής της Νέας ΜΕΡΑς κ. Γιάννης Κουράκος κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας.

Στην ερώτηση του ο κ. Κουράκος ζητά από τον υπουργό Υγείας να του επιβεβαιώσει  την ύπαρξη επιστολής προς τον Πρωθυπουργό με θέμα την ιδιωτικοποίηση των παροχών υγείας.
Ακόμη ζητά να του απαντήσουν εάν υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΟΠΥΥ και, τέλος, ποια είναι  η πρόβλεψη του υπουργείου για τα 2 εκ. ανασφαλίστους,  συνέπεια της εφιαλτικής ανεργίας, ώστε να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.  

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 4 Ιουλίου 2013
Προς: κ. Υπουργό Υγείας

Κύριε Υπουργέ,
Θέμα: «Δηλώσεις του πρώην Διοικητή του ΕΟΠΥΥ για την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του φορέα παροχής υγείας»
Τα τελευταία τρία χρόνια διαπιστώνουμε μια σταδιακή απαξίωση των δομών παροχής υγείας του ελληνικού δημοσίου προκαλώντας ανυπέρβλητα προβλήματα στους ασθενείς. Οι χθεσινές δηλώσεις του πρώην Διοικητή του ΕΟΠΠΥ γεμίζουν το σύνολο των ασφαλιζόμενων της χώρας αγωνία. Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι έχει καταθέσει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό εννιασέλιδη έκθεση με τις θέσεις του στην οποία αναφέρει ότι η στόχευση της Τρόικα είναι η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ από φορέα παροχής υγείας σε φορέα αγοράς υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώην Διοικητή το νέο φορέα θα στελεχώσουν διοικητικά στελέχη από το εξωτερικό, οι οποίοι θα αμείβονται με μισθούς «Βρυξελλών» από το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να συνάψουν συμβάσεις με ιδιωτικούς φορείς για όλο το εύρος των υπηρεσιών.
Οι δηλώσεις του κ.Παπαγεωργόπουλου οριοθετούν με σαφήνεια ένα ακραίο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του τομέα της υγείας με απρόβλεπτες συνέπειες για την  ποιότητα των υπηρεσιών σε μια κοινωνία που έχει υποστεί μείωση εισοδημάτων κατά 50% και η ανεργία αγγίζει το 30% καθιστώντας απαγορευτική την προσφυγή τους στο ιδιωτικό τομέα υγείας.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο Υπουργός :
  1. Επιβεβαιώνεται την ύπαρξη επιστολής προς τον Πρωθυπουργό με το συγκεκριμένο περιεχόμενο;
  2. Υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΟΠΥΥ όπως καταγγέλλει ο πρώην Διοικητής του οργανισμού;
  3. Ποια είναι η πρόβλεψη του Υπουργείου για τα 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους, συνέπεια της αυξημένης ανεργίας, που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας;
Ο ερωτών Βουλευτής
Γιάννης Κουράκος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου