Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Κασουλίδης: Η δανειακή σύμβαση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο


kasoulides
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος υπηρέτησε στο υπουργείο και επί προεδρίας Κληρίδη, δήλωσε ότι σήμερα, οι συνθήκες είναι «οι πιο δύσκολες που γνώρισε ο τόπος εδώ και πολλά χρόνια».

Μιλώντας κατά την παραλαβή του υπουργείου από την προκάτοχο του Ερατώ Μαρκουλλή, ο κ. Κασουλίδης έθεσε ως στόχο του υπουργείου να αγωνιστεί για την καλύτερη εικόνα της Κύπρου, για αποκατάσταση της φήμης και του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας–η οποία, επισήμανε, «μέσα σε λίγους μήνες, όχι με υπαιτιότητα του υπουργείου, υπέστη μια τεράστια άδικη δυσφήμιση».
Η εκκρεμότητα με την ταμειακή σύμβαση, συνέχισε, πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά θα δίνει τροφή για νέα δυσφημιστικά δημοσιεύματα και θα συντείνει στην επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας.
Το κυπριακό ΥΠΕΞ, διαβεβαίωσε, « θα συνεχίσει να είναι ο άγρυπνος φρουρός της προάσπισης της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ παράλληλα θα είναι έτοιμο να παράσχει κάθε υποστήριξη και κάθε βοήθεια στον πρόεδρο Αναστασιάδη στις προσπάθειες του για την επίλυση του Κυπριακού, την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση του τόπου μας».
Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι το αίτημα ένταξης της χώρας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στέλνει το μήνυμα ότι η Κύπρος παύει να είναι διαφορετική από τους άλλους 26 εταίρους της.
«Οι κοινές θέσεις της ΕΕ δεν θα διασπαστούν εξαιτίας της Κύπρου, εκτός αν είναι αδήριτη, εξαιρετική ανάγκη που άπτεται άμεσα των εθνικών μας συμφερόντων», πρόσθεσε.
Ακόμη ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι μια δημιουργική πολιτική στην περιοχή σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική συνεργασία της ενέργειας, των υδρογονανθράκων της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, «θα πρέπει να πείσει την ΕΕ ότι εδώ, σε αυτήν την περιοχή είναι η Κύπρος–είμαστε εμείς–για να προσφέρουμε την ειδική, προστιθέμενη αξία στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ».
Η απερχόμενη υπουργός Ερατώ Μαρκουλλή επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή η ΕΕ δεν έχει ούτε μια γυναίκα ΥΠΕΞ. «Ήμουν η τελευταία και αυτή τη στιγμή τα 27 κράτη μέλη δεν έχουν μια ΥΠΕΞ. Αλλά αυτά θα αλλάξουν στο μέλλον», ανέφερε.
Η κα Μαρκουλλή δήλωσε εξάλλου υπερήφανη για την «επιτυχημένη» προεδρία της ΕΕ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου