Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Οι φυσιολογικές τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων

Φέρτε στο νου σας έναν παχύσαρκο άνδρα γύρω στα 50, που καταναλώνει σχεδόν καθημερινά κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και γλυκά. Ο άνδρας αυτός μπορεί να είναι και καπνιστής. Φανταστείτε τον να πηγαινοέρχεται από καναπέ σε καναπέ και από εκεί στο ψυγείο.
 

Ούτε λόγος για περπάτημα ή γυμναστήριο, αφού και την παραμικρή μετακίνησή του την κάνει με το αυτοκίνητο. Φέρτε τώρα στο νου σας τις ιατρικές εξετάσεις αυτού του άνδρα και αρχίστε να αναρωτιέστε μήπως περιγράφουμε εσάς.

Το πιθανότερο είναι, ο κύριος της πιο πάνω περιγραφής, να έχει προβλήματα με τα αγγεία του, ίσως και πρόβλημα διαβήτη. Όσον αφορά στις εργαστηριακές του εξετάσεις, θα είναι κάπως έτσι:

- Μια γενική αίματος ίσως να δείξει αιματοκρίτη λίγο «τσιμπημένο», πάνω από το 52, που θεωρείται ανώτερη φυσιολογική τιμή. (Αιματοκρίτης: Φυσιολογικές τιμές 40-52)

-Η εξέταση σακχάρου ίσως δείξει 200! Την ώρα που δεν πρέπει να ξεπερνά το 115 (Σάκχαρο: Φυσιολογικές τιμές 70-115)

-Τα ολικά λιπίδια, που βεβαίως έχουν να κάνουν με τη διατροφή, ίσως τα μετρήσουμε στα 1.500. Μάθετε, όμως, ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 1.000. (Ολικά λιπίδια: φυσιολογικές τιμές 400-1.000).

-Κομβικό σημείο, οι τιμές της ολικής χοληστερίνης. Το πιθανότερο είναι, ο παχουλός άνδρας της περίπτωσής μας να έχει ολική χοληστερίνη κοντά στο 300. Πολύ πάνω δηλαδή από το ανώτατο φυσιολογικό όριο που είναι το 220. (Ολική χοληστερίνη: φυσιολογικές τιμές 130-220). 

-Τα τριγλυκερίδια, επίσης, είναι άλλη μια δυσάρεστη περιπέτεια. Εάν είναι κοντά στο 200, τότε μάλλον το παρακάνατε με τα ζωικά λίπη. Φυσιολογικά, η τιμή των τριγλυκεριδίων δεν πρέπει να ξεπερνά το 150. (Τριγλυκερίδια: φυσιολογικές τιμές έως 150).

-Υπολογίστε, τέλος την τιμή της «τρανσαμινάσης», η οποία μας δείχνει εάν έχουμε επιβαρύνει το ήπαρ. Εάν είναι πάνω από το 40, τότε σίγουρα πρήξαμε το συκώτι μας. (Τρανσαμινάση: φυσιολογικές τιμές 5-40).

Πηγή: healthpress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου