Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Η ΟΝΝΕΔ Ηλείας για το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ"

H ONNΕΔ Ηλείας μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», κατανοώντας τους προβληματισμούς της φοιτητικής κοινότητας για τις αλλαγές που επίκεινται αλλά και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για την προτεινόμενη μεταφορά στην Πάτρα των δύο από τα τρία τμήματα που εδράζουν στο νομό, ξεκίνησε έναν ανοιχτό διάλογο με τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ των τμημάτων του Πύργου και της Αμαλιάδας. Παράλληλα συμμετείχε ενεργά στα δημοτικά συμβούλια των Δήμων Πύργου και Ήλιδας αλλά και στο Περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, όπου συνεδρίασαν έκτακτα με θέμα το συγκεκριμένο σχέδιο.

Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις των φορέων του Νομού Ηλείας τόσο με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όσο και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Πατρών και εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης με τον Υπουργό, η ΟΝΝΕΔ Ηλείας σε συνεργασία με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ των τμημάτων, πήρε την πρωτοβουλία να υπάρξει απευθείας συνάντηση μελών τους με τους αρμόδιους συνεργάτες του Υπουργού επί του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».

Αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22/2/2013 στο Υπουργείο Παιδείας και παρόντες ήταν από την ΟΝΝΕΔ Ηλείας οι Κιούφης Βάιος και Κορδονούρης Ανδρέας, από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πύργου και Αμαλιάδας οι γραμματείς πόλεων Σφήνας Βασίλης(Πύργος) και Μαΐστρος Αλέξανδρος(Αμαλιάδα). Σκοπός της συνάντησης ήταν να μεταφερθούν εκ μέρους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ οι προβληματισμοί των σπουδαστών για τα φοιτητικά ζητήματα αλλά και να πάρουν απαντήσεις σε θέματα που δεν έχουν αποσαφηνιστεί από το αρχικό σχέδιο. Η ΟΝΝΕΔ Ηλείας από τη μεριά της, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια για αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, έθεσε με τη σειρά της τα ζητήματα της ενίσχυσης των τμημάτων του νομού και της άμεσης σύνδεσης τους με την αγορά εργασίας και τις τοπικές ανάγκες. Με αυτό το γνώμονα, τονίσαμε τη μοναδικότητα των τμημάτων που εδράζουν στον Πύργο, αλλά και τη δυναμική που έχει στην αγορά εργασίας το τμήμα της Αμαλιάδας λόγω της διπλής του κατεύθυνσης.

Στα θετικά συμπεράσματα για τους φοιτητές είναι η διασφάλιση κατευθύνσεων για το τμήμα ΕΠΔΟ Αμαλιάδας, η αναγνώριση για το τμήμα Πληροφορικής & ΜΜΕ της διαφορετικότητας του από τα άλλα υπο συγχώνευση τμήματα και η ειδική μέριμνα για το αντικείμενο σπουδών. Για το τμήμα ΜΜ&ΣΕ που μετονομάζεται σε Τουριστικών & Πολιτιστικών Μονάδων, υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για την άμεσης σύνδεση του με την Ηλεία, τόσο σε τουριστικό επίπεδο(Κατάκολο) όσο και σε πολιτιστικό (Αρχαία Ολυμπία, Ήλιδα κλπ). Από την πλευρά μας προτάθηκε να διατηρηθεί τόσο στον τίτλο όσο και σαν κατεύθυνση η ειδικότητα της Μουσειολογίας. Επίσης η ΟΝΝΕΔ πρότεινε οποιαδήποτε αλλαγή αφορά το τμήμα ΕΠΔΟ να γίνει με έδρα την Αμαλιάδα λόγω των υπερσύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων και για το ΠΛΗ&ΜΜΕ να μην μπει σε διαδικασία συγχώνευσης λόγω του γνωστικού αντικειμένου και της επιλογής του από τους φοιτητές. Αποσαφηνίστηκε πως οι σπουδαστές που βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής και της πτυχιακής τους, ακόμα και αν χρωστούν κάποια λίγα μαθήματα, δεν θα επηρεαστούν από την επικείμενη συγχώνευση ή αλλαγή του προγράμματος σπουδών.

Όσον αφορά την πρόταση για λειτουργία τμήματος με αντικείμενο τις γεωργικές εφαρμογές, διαπιστώσαμε τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου σε αυτό το ζήτημα, χωρίς να είναι εμφανή συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ίδρυση και λειτουργία του.
Τέλος, αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά από τη μεριά μας είναι πως θα συνεχίσουμε τις επαφές με όλους τους θεσμικούς φορείς που είναι μέρος αυτής της διαδικασίας μέχρι να πάρουμε σαφείς απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που μας αφορούν. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένουμε τη συνεδρίαση της επιτροπής Παιδείας και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τρίτη 05/03/2013 αλλά και τις τελικές προτάσεις από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» σε δεκαπέντε μέρες.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου