Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Η Αργεντινή κινδυνεύει να ξανα-χρεοκοπήσει''

Financial Times:Μια αναπάντεχη δικαστική απόφαση στην Νέα Υόρκη έχει δημιουργήσει την προοπτική χρεοστασίου της κυβέρνησης της Αργεντινής, προκαλώντας αύξηση στα CDS και τριγμούς στις αγορές ομολόγων. Διαβάστε όλο το άρθρο.

''Μια αναπάντεχη δικαστική απόφαση στην Νέα Υόρκη έχει δημιουργήσει την προοπτική χρεοστασίου της κυβέρνησης της Αργεντινής, προκαλώντας αύξηση στα CDS και τριγμούς στις αγορές ομολόγων.

Εφετείο της Νέας Υόρκης αποφάσισε πρόσφατα ότι ήταν παράνομη η απόφαση της Αργεντινής να δώσει προτεραιότητα στις αποπληρωμές, στους ομολογιούχους που συμμετείχαν στην ανταλλαγή χρέους το 2005 και 2010.

Την έφεση κατέθεσαν η Elliott Capital Management και η Aurelius Capital Management, δύο hedge funds τα οποία αρνήθηκαν να συμμετέχουν στις προηγούμενες αναδιοργανώσεις. Εχουν στα χέρια τους χρεοκοπημένα ομόλογα με ονομαστική αξία 1,4 δισ. δολ.

Όμως η Αργεντινή έχει δεσμευθεί ότι ποτέ δεν θα διαπραγματευθεί με όσους δεν συμμετείχαν στην αναδιοργάνωση, αποκαλώντας τους «funds-αρπακτικά». Βάση μάλιστα ενός αποκαλούμενου «νόμου κλειδώματος», απαγορεύεται στην χώρα να κάνει κάποια καλύτερη προσφορά σε σχέση με εκείνες που έκανε το 2005 και 2010.

Τα hedge funds θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να βάλουν στο στόχαστρο τις πληρωμές τόκων της Αργεντινής για δύο ανταλλάξιμα ομόλογα, τα οποία πληρώνονται μέσω της Bank of New York Mellon. Αν δεν αυξήσει όμως η Αργεντινή της πληρωμές, θα μείνουν λιγότερα για τους κατόχους των αναδομημένων ομολόγων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνικό χρεοστάσιο.

«Αν επιβληθεί η απόφαση, ουσιαστικά η Αργεντινή δεν θα μπορεί να πληρώσει το εξωτερικό της χρέος,» σχολίασαν οι αναλυτές της Citigroup, Jeffrey Williams και Guillermo Mondino.

Καθώς είναι πιθανό να γίνει προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, παραμένει ασαφές το πώς θα τελειώσει το δράμα, αλλά πάντως οι επενδυτές βάζουν όλο μεγαλύτερα στοιχήματα ότι έρχεται κι άλλη χρεοκοπία, και ξεπούλησαν τα ομόλογα της Αργεντινής.

Το κόστος των credit default swaps στο αργεντίνικο χρέος αυξήθηκε από τις 974 μονάδες βάσης πριν την δικαστική απόφαση, στις 1.485 μονάδες την Δευτέρα, σύμφωνα με την Markit.

Η τιμή του αναδομημένου ομολόγου που λήγει το 2033 ήταν πάνω από τα 81 σεντς στο δολάριο πριν την δικαστικη απόφαση και βρέθηκε στο χαμηλό των 69,75 σεντς στο δολάριο.

Αναλυτές της HSBC τονιζουν ότι δεν υπολείπονται πληρωμές κουπονιών στο εξωτερικό χρέος μέχρι τον Δεκέμβριο και αναφέρουν ότι η δικαστική απόφαση δύσκολα θα επηρεάσει τις συγκεκριμένες πληρωμές.

«Αν και δεν περιμένουμε άλλες εξελίξεις σύντομα από τις ΗΠΑ, θα δούμε αρνητικές δονήσεις από την Αργεντινή, αν σκεφτούμε την πρόσφατη στάση που έχει κρατήσει η κυβέρνηση,» αναφέρουν οι αναλυτές''.

Πηγή Euro2day

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου