Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Πωλείται ο κατεστραμμένος καφές;

Είναι αλήθεια ότι μετά το πετρέλαιο, ο καφές είναι το δεύτερο πιο διαπραγματεύσιμο προϊόν στον κόσμο. Είναι επίσης γνωστό, ότι τα μονοπώλια που διακινούν τον καφέ σ’ ολόκληρο τον κόσμο, είναι σε θέση να ελέγχουν σε πολλές περιπτώσεις την παραγωγή της κάθε χώρας, καθώς και την τιμή του καφέ (χρηματιστήριο)!!!
 


Η σαβούρα των μονοπωλίων 
Οι κατεστραμμένοι καφέδες, οι σκόνες, τα υποκατάστατα, τα ενεργειακά ποτά, οι ντεκαφεϊνέ καφέδες, οι αρωματικοί καφέδες και άλλες πολλές ΄΄σκόνες΄΄ είναι τα είδη που ανακαλύπτουν ανά καιρούς, για να ξεφορτώνονται ό,τι προϊόν λήγει. Και αντί αυτό το προϊόν να κρίνεται άκρως επικίνδυνο και να αποσύρεται, αυτό όχι μόνο πωλείται, αλλά μπορεί να το συναντήσεις σε κάθε ράφι s/m, σε αρκετά υψηλή τιμή. Όλα αυτά, μαζί με την άγνοια και την παραπληροφόρηση που επικρατεί, κάνουν το πολύτιμο ποτό του καφέ, να φαντάζει… σαν πραγματικό φάντασμα!!!

Πως βελτιώνουν τον κατεστραμμένο, ή φτηνό καφέ; 
Στην πολυπλοκότητα συχνά καταφεύγουν, όσοι φαινομενικά θέλουν να βελτιώσουν έναν βλαβερό ή φτηνό καφέ. Η χρήση υαλοπινάκων, ο χρωματισμός και το γυάλισμα των πράσινων κόκκων, είναι οι πιο κοινοί τρόποι που χρησιμοποιούν συνήθως οι εταιρείες, ΄΄ανοιχτά η και συγκαλυμμένα για να βελτιώσουν δήθεν έναν κατεστραμμένο καφέ. Οι τρόποι βελτίωσης όπως τους ονομάζουν, γίνονται με μοναδικό σκοπό να βελτιωθούν εμφανισιακά οι κατεστραμμένοι κόκκοι και να μπορέσουν να πουληθούν. Σε μια προσπάθεια διόρθωσης κατεστραμμένου καφέ, χρησιμοποιήθηκε ένα υδατικό διάλυμα θειικού οξέος, με πυκνότητα της τάξης του 10,5 ° μπωμέ. Οι κόκκοι αφού καθαρίστηκαν πρώτα από το οξύ, αποξηράθηκαν με μηχανικά μέσα. Οι δυσχρωμίες και οι ακαθαρσίες έφυγαν και οι κόκκοι ήταν έτοιμοι να πουληθούν.
Η προσθήκη της γλυκόζης, της σακχαρόζης, της λακτόζης, ή και της δεξτρίνης ακόμα πάνω στους πράσινους κόκκους, έχουν στόχο να δώσουν μια πιο ήπια γεύση και ένα άρωμα στους ΄΄κακούς΄΄ καφέδες. Οι κόκκοι σε αυτήν την περίπτωση αφού ψεκαστούν, μπαίνουν σε ένα μέτριο η πυκνό διάλυμα ζάχαρης, σε κενό αέρος ή όχι, ο σκοπός τους είναι κατά βάση να αναπληρωθεί η ανεπαρκής γλυκύτητα που λείπει. Όταν το διάλυμα διασπαστεί τελείως και φθάσει μέχρι τον πυρήνα του κόκκου, βγάζουν από το συγκεκριμένο διάλυμα, τους μουλιασμένους κόκκους και τους απλώνουν για να ξηραθούν με τεχνητά μέσα.

Μια άλλη μέθοδος, περιλαμβάνει τη ΄΄χαλάρωση΄΄ των κόκκων στον ατμό. Μετά πλένονται με κρύο ή ζεστό νερό, ή άλμη και ψεκάζονται με μια απορροφητική πάστα ή σκόνη, όπως είναι η καολίνη, η οποία εξουδετερώνει παράγοντες όπως είναι το οξύ του μαγνησίου που μπορεί να δημιουργηθεί. Μετά την ξήρανση η ΄΄πάστα΄΄ αυτή που καλύπτει τους κόκκους αφαιρείται με βούρτσισμα, ή με υγρά πανιά. Με αυτόν τον τρόπο οι ΄΄ειδικοί΄΄ υποστηρίζουν ότι εξουδετερώνεται το λεγόμενο «καφεϊκό οξύ» που είναι και η «επιβλαβής» ουσία του καφέ, που βρίσκεται συγκεντρωμένη στα εξωτερικά στρώματα του κόκκου. Αυτά που υποστηρίζουν στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία βάση. Όπως έχει επισημανθεί στο πρόσφατο παρελθόν ο όρος « καφεϊκό οξύ » είναι ψευδεπίγραφος, γιατί στις ουσίες που περιέχονται σε αυτό, ανήκουν η καφεΐνη και η τανίνη. Κατά πάσα πιθανότητα η νέα ουσία, coffalic οξέα μαζί με τα χλωρογενικά οξέα που περιέχει ο καφές είναι παρόν!!! και κάτι ακόμα, αν δεν γνωρίζουν που βρίσκονται οι συγκεκριμένες ουσίες που αναφέρθηκαν, καλύτερα να μην τις αναφέρουν για παράδειγμα.
Μια άλλη διαδικασία, είναι όταν τοποθετούνται οι κόκκοι μέσα σε ένα στεγανό ΄΄τύμπανο΄΄ καλυμμένοι με νερό, ή σε διάλυμα χλωριούχου νατρίου, ή και ανθρακικού νατρίου στους 65° έως 70 °C. οι κόκκοι μετά θα περαστούν από ένα έντονο και δυνατό βούρτσισμα, από 1 έως 5 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα του καφέ που υποβάλλεται σε αυτή την διαδικασία. Η αξία αυτής της μεθόδου δεν περιλαμβάνει τίποτα παραπάνω, από ένα καλό και δυνατό πλύσιμο.


Τι κάνει η πολιτεία γι’ όλα αυτά; 
Οι νόμοι της πολιτείας όπως συμβαίνει συνήθως (όταν θίγονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα) αφήνει ορισμένα παραθυράκια για να μπορούν οι παραβάτες να διαφεύγουν. Στην προκειμένη περίπτωση τον ρόλο των παραθύρων, παίζουν οι ανώτατες τιμές των βλαβερών ουσιών, που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα ανώτατα όρια. Πως όμως η πολιτεία μπορεί να διασφαλίσει κάτι τέτοιο, όταν η υποδομή και η γνώση είναι ανύπαρκτες και τα συγκεκριμένα χημικά εργαστήρια απουσιάζουν; Ο περισσότερος κόσμος είναι ανημέρωτος και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται ΄΄έρμαιο΄΄ της κάθε διαφημιστικής καμπάνιας και από άγνοια να καταναλώνει χημικά απόβλητα με τεχνητή γλυκάδα και γεύση που να αρέσει πολύ !!! Έτσι αφήνει την εντύπωση στον καταναλωτή … ότι πίνει κάτι σπουδαίο!!!.

Τι καφέ πρέπει να αγοράζουμε;
Για να είμαστε σίγουροι ότι ο καφές που αγοράσαμε είναι κατάλληλος και μπορεί να μας προσφέρει όλες του τις τονωτικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες πρέπει να τηρούμε τα εξής: πρώτον, να μην ξεπερνά η ημερομηνία ψησίματος του καφέ μας τις 20 μέρες, έτσι θα είναι σίγουρα φρέσκος και οι ποικιλίες που περιέχονται στο χαρμάνι μας, να είναι μόνο !!! Specialty, C. Arabica. Έτσι θα είμαστε σίγουροι και για την ποιότητά του καφέ μας.

Γιώργος Μουζής Barista







http://fonaklas.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου