Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Το κείμενο των αιτημάτων του Π. Βλαστού και των μελών της οργάνωσης «Πυρήνες της Φωτιάς»…


Ως «έμπρακτη εναντίωση στις άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στα σύγχρονα ελληνικά κολαστήρια των φυλακών» χαρακτηρίζει ο Παναγιώτης Βλαστός την απόπειρα απόδρασης αλλά και την ομηρία των τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων, χθες το βράδυ στις φυλακές Κορυδαλλού. Στο κείμενο που υπογράφει ο ίδιος ο βαρυποινίτης προβάλλει μια σειρά αιτημάτων για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές ενώ...

εμφανίζεται να «τοποθετεί» και τον εαυτό του στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τέλος σε μας, τα μέλη της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς επιβάλλονται ειδικές συνθήκες κράτησης με το διασκορπισμό μας σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας, δίχως να μπορούμε να έχουμε επικοινωνία μεταξύ μας καθώς εφαρμόζεται ένα ιδιότυπο καθεστώς απομόνωσης. Το ίδιο ισχύει και για κάποιους άλλους αναρχικούς κρατούμενους που διώκονται για την αντιστασιακή τους δράση». Όπως αναφέρεται στο κείμενο, «απαιτούμε να παύσει το καθεστώς ομηρίας των διαρκών υποδικιών, το φαινόμενο της αθροιστικής καταδίκης, να σταματήσουν οι άνθρωποι να στοιβάζονται σαν εμπορεύματα, οι μερίδες συσσιτίου καθημερινά να μειώνονται, ενώ οι πειθαρχικές τιμωρίες στέλνουν τους κρατούμενους στις απομονώσεις και στα πειθαρχεία». 

Όσο για το όπλο που έφτασε στα χέρια τους, ο Π. Βλαστός υποστηρίζει: «το όπλο που είχαμε στην κατοχή μας πέρασε με "φούντο" απ’ τον εξωτερικό τοίχο των φυλακών». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη των φυλακών Κορυδαλλού περιγράφουν καρέ- καρέ το πολύωρο θρίλερ με ομήρους τους τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αναφέρουν ότι ο Π. Βλαστός, επιχειρώντας να αποδράσει, εισέβαλε στο χώρο του επισκεπτηρίου κρατώντας ένα πιστόλι και φωνάζοντας «όλοι κάτω». Αμέσως μετά, μπήκαν στο χώρο του επισκεπτηρίου οι κρατούμενοι- μέλη της οργάνωσης Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, Χρ. Τσάκαλος, Γ. Νικολόπουλος, Μιχ. Νικολόπουλος, Γ. Πολύδωρος και Θεοφ. Μαυρόπουλος, κρατώντας αυτοσχέδια μαχαίρια και σουβλιά. Επιχειρώντας να αποδράσουν χτύπησαν τον υπαρχιφύλακα Γιάννη Τσακίρη, τον αιχμαλώτισαν, αλλά πρόλαβε να φωνάξει «απόδραση» με αποτέλεσμα να χτυπήσει ο συναγερμός, να κινητοποιηθούν οι υπάλληλοι και να κλείσουν οι εξωτερικές πόρτες. 

Εκτός από τον Μαυρόπουλο, όλοι οι άλλοι κρατούμενοι είχαν κανονικό επισκεπτήριο με συγγενείς τους με τους ειδικούς όρους (σίτα- τηλεφωνικώς). Ο Μαυρόπουλος έκανε χρήση του επισκεπτηρίου στον χώρο ειδικών όρων μετά από απόφαση του συμβουλίου της φυλακής. Δυο υπάλληλοι της φυλακής έφτασαν στο χώρο μπροστά- έξω από το επισκεπτήριο με σκοπό να αποτρέψουν ενδεχόμενη απόδραση, όπου πιάστηκαν αιχμάλωτοι και οδηγήθηκαν μέσα στο χώρο. Όταν έκλεισαν οι πόρτες που οδηγούσαν στην κεντρική πύλη, εγκλωβίστηκαν 24 συγγενείς κρατουμένων. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με τον αρχιφύλακα και τον διευθυντή και αφού συναντήθηκαν με τον συνήγορό τους, στις 23.20 έληξε το επεισόδιο αφού ο Π. Βλαστός δέχθηκε να παραδώσει στον αρχιφύλακα το όπλο. Το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιποι κρατούμενοι παραδίδοντας τα αυτοσχέδια μαχαίρια και σουβλιά που κατείχαν. 

Σε έρευνα που έγινε στα κελιά τους βρέθηκαν ένα πιστόλι GLOCK, 12 φυσίγγια, ένας γεμιστήρας, 3 τραπεζομάχαιρα, 1 αυτοσχέδιο μαχαίρι, 1 αυτοσχέδιο σουβλί, 1 κινητό τηλέφωνο και 1 μπαταρία. 

Φύλακες που βρίσκονταν εκτός του χώρου του επισκεπτηρίου είδαν ξαφνικά μπροστά τους τον Π. Βλαστό να βγαίνει από το χώρο του ελεύθερου επισκεπτηρίου και να λέει «πέστε κάτω» κρατώντας ένα όπλο. Πίσω του έρχονταν τα αδέλφια Νικολόπουλου με τα αυτοσχέδια μαχαίρια φωνάζοντας και αυτοί «πέστε κάτω». Οι κρατούμενοι πέρασαν από τον χώρο της έρευνας στον χώρο παραλαβής ταυτοτήτων. Φύλακες που ειδοποιήθηκαν από τον συναγερμό έτρεξαν στο χώρο του επισκεπτηρίου και διαπίστωσαν ότι οι πόρτες ήταν κλειστές. Στον διάδρομο του επισκεπτηρίου υπήρχαν πολλά άτομα. Ο συνάδελφός τους Γιάννης Τσακίρης ήταν πεσμένος στο πάτωμα και 2 σωφρονιστικοί υπάλληλοι βρίσκονταν μέσα στο χώρο του επισκεπτηρίου με τους κρατούμενους. Στο εσωτερικό του επισκεπτηρίου ήταν και κόσμος- επισκέπτες. Στους υπαλλήλους ο Βλαστός και ο Μιχ. Νικολόπουλος είπαν ότι «ήθελαν να αποδράσουν και αφού δεν έγινε δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα και θα τελειώσει το θέμα». 

Στις 20.30. μπήκε στον χώρο του επισκεπτηρίου ο αρχιφύλακας μαζί με τον διευθυντή των φυλακών και συνομίλησαν με τους κρατούμενους, με σκοπό να λήξει η κατάσταση και ως ένδειξη καλής θέλησης ζήτησαν να αφήσουν 3-4 άτομα. Δεν έφεραν καμία αντίρρηση και άφησαν να φύγουν τέσσερις γυναίκες. Ζήτησαν να δουν τον δικηγόρο τους, ο οποίος έφτασε στις 23.00 και τον είδαν για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια παραδόθηκαν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου