Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τα μέτρα που μας παίρνει το ΔΝΤ – Ομολογούν ότι απέτυχαν αλλά επιμένουν σε μειώσεις μισθών-συντάξεων και απολύσεις

- 17% κάτω οι μισθοί στο Δημόσιο
- Τσεκούρι 20% στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ
- Κομμένα τα επιδόματα και οι ελαφρύνσεις για 1ο και 2ο παιδί



Το ΔΝΤ μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες πειραμάτων στην πλάτη διαφόρων λαών στην υφήλιο ομολόγησε ότι το... μείγμα οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα δεν έχει επιτύχει, οι φόροι πάνω στους φόρους λένε τώρα δεν είναι σωστή συνταγή, αλλά παρ' όλα αυτά θέλουν επιπλέον μέτρα 7,7 δισεκατομμυρίων.
Τι μέτρα θα είναι αυτά; Τα γνωστά που έχουν ομολογήσει ότι αποτυγχάνουν τα τελευταία δύο χρόνια, δεν αλλάζουν ρότα.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν μπορεί να δώσει άλλους φόρους ο Έλληνας και έτσι ακολουθείται ο αμέσως πιο εύκολος δρόμος. Οι περικοπές μισθών.
Στην έκθεσή του το ΔΤΝ λοιπόν ζητά να τηρηθούν κατά γράμμα οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Οι μισθοί του Δημοσίου:

Για τις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων προβλέπεται μέση μείωση μισθών κατά 17%, με εξαίρεση όσους υπάγονται σε ειδικό καθεστώς.
Τέρμα δηλαδή όλα τα επιπλέον έσοδα και μένει μόνο ένα μπόνους 3% μόνο για όσους υπηρετούν σε οικονομικές υπηρεσίες.
Αυτά βέβαια δεν είναι οριστικά, το Σεπτέμβρη θα επανέλθουν για να δουν αν ... δουλεύει το μέτρο και θα ... κρίνουν αν θα χρειαστούν και νέες περικοπές.

Οι συντάξεις:

Με μείωση 20% των κύριων συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ αλλά και 40% στη σύνταξη όσων τόλμησαν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 55, αλλά έχουν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ επιχειρείται να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα οι επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 150 ευρώ μηνιαίως θα μειωθούν κατά 15% ή 30% ανάλογα με το ταμείο. Τέλος, το εφάπαξ το 2011 και 2012 θα μειωθεί 10% επιπλέον όσων περικοπών περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο.

Γονείς ... μόνο όσοι έχουν τρία παιδιά!

Η λογική του παραλόγου ισχύει στις φοροελαφρύνσεις για την οικογένεια. Έτσι παίρνουν τέλος οι φοροαπαλλαγές και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για γονείς με ένα ή δύο παιδιά και μένουν μόνο όσες ισχύουν για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Κατά τα άλλα και ενώ παραδέχονται πως δεν έχει αποδώσει δυο χρόνια η συνταγή τώρα πιστεύουν ότι κάτι άλλαξε. Έτσι με βάση τη λογική του ΔΝΤ η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι αυτή της Τρόικας και ίσως χρειαστούν και άλλα μέτρα τον Ιούνιο.

Άλλοι 200.000 άνεργοι!

Επιμένουν σε μια πολιτική κάνοντας ταυτόχρονα μαύρες προβλέψεις. Τι λένε για την ανεργία; Ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται για άλλα δυο χρόνια. Η ανεργία, που φέτος θα «κλείσει» στο 17%, το 2012 θα φτάσει το 19% και το 2013 το 19,5%, για να αρχίσει να υποχωρεί από το 2014.

Στους άνεργους του ιδιωτικού τομέα έρχονται να προσθέσουν και μερικές δεκάδες χιλιάδες άτομα από το Δημόσιο καθώς επιμένουν ότι πρέπει να φύγουν τουλάχιστον 15.000 επιπλέον άτομα μέσω εφεδρείας το 2012 ενώ θα πρέπει το “νούμερο” αυτό να αυξάνεται για κάθε πρόσληψη που υπερβαίνει τον κανόνα 1/5.

newsit

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου