Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ριζικός ανασχηματισμός μετά το Πάσχα;


Σε ριζικό ανασχηματισμό θα πάει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το Πάσχα και πιθανότατα προτού πάει προς ψήφιση στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας.  
Ο Γ. Παπανδρέου, σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσει την παρτίδα για το ΠΑΣΟΚ, θα επιχειρήσει να αλλάξει την εικόνα της κυβέρνησης που τελευταία παρουσιάζει διαλυτικές τάσεις.
Οι εσωκομματικές έριδες, με τελευταία αυτή για την Κερατέα αλλά και η συνεχώς αρνητική εικόνα που εμφανίζεται για τον Θ. Πάγκαλο κατά κύριο λόγο αλλά και για άλλους υπουργούς κατά δεύτερο, έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αντιστρέψει την αρνητική διάθεση των πολιτών εναντίον την κυβέρνησης κάνοντας σαρωτικό ανασχηματισμό.
Φέρεται δε να δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει στην καρατόμηση πολύ σημαντικών υπουργών, ακόμη και του λεγόμενου στενού περιβάλλοντός του.
Θα προσπαθήσει δηλαδή να αιφνιδιάσει την κοινή γνώμη, τις αγορές και φυσικά την τρόικα και να επιδείξει σκληρό και αποφασιστικό πρόσωπο. Η ριζική αλλαγή κυβέρνησης, με “θυσία” ακόμη και προσώπων που τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, είναι προφανώς η έσχατη λύση για τον κ. Παπανδρέου. Θα θελήσει να βάλει νέα και άφθαρτα πρόσωπα μπας και κινηθεί το σύστημα που έχει τελματώσει.
Προς την κατεύθυνση αυτή οι πληροφορίες λένε ότι θα “φαγωθεί” η Τ. Μπιρμπίλη ενώ θα απομακρυνθούν, ίσως σε άλλα υπουργεία, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Ραγκούσης. Την πόρτα της εξόδου θα δει και ο Θ. Πάγκαλος αφού ο κόσμος πνέει μένεα εναντίον του. Δεν αποκλείεται να φύγει και ο έτερος “φίλος’” του πρωθυπουργού, ο Π. Γερουλάνος, ενώ ακούγεται και το όνομα του Χ. Παμπούκη ο οποίος θα έχει, πάντως, παρασκηνιακό ρόλο.
Μάλλον διασώζεται ο Χρ. Παπουτσής, μετά και τη στήριξή του για την Κερατέα ενώ πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με τον Δ. Ρέππα καθώς οι εργολάβοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τις ανακοινώσεις του για τα διόδια.
Μεγάλη σφαγή θα γίνει σε επίπεδο υφυπουργών και θα μπουν νέοι βουλευτές στη θέση τους.
Το ερώτημα είναι, όμως, τις θα αλλάξει με ένα ανασχηματισμό. Θα αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης ή θα μείνουν σταθερά προσηλωμένη σε μια πολιτική που οδήγησε σε χάος;
Επίσης, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί θα κληθούν να διαχειριστούν την σχεδόν σίγουρη αναδιάρθρωση του χρέους. Πόσοι είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό και να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα σχέδιο που πιθανότατα θα οδηγεί σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς τη χώρα;
Οπότε, και να αλλάξει ο Μανωλιός ρούχα, δεν αλλάζει τίποτε. Μόνο με ριζικό ανασχηματισμό της πολιτικής μπορεί η κυβέρνηση (και η χώρα) να ελπίζει σε κάτι καλό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου