«Εμάς το ΔΝΤ μας κατέστρεψε. Εσάς, όμως είναι υποχρεωμένο να σας
στηρίξει, γιατί είστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό σας
προστατεύει. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός σας κατέστρεψε την οικονομία. Ο
Παπανδρέου προσπαθεί να σας σώσει, αλλά η Ελλάδα εμφανίζει ακόμα μία
παθητική στάση. Πρέπει να τολμήσετε για να σωθείτε και να έχετε
ανάπτυξη», είναι τα λόγια του Φερνάντο Ντε Λα Ρούα, πρώην προέδρου της
Αργεντινής στο «Θέμα».
Είναι ο άνθρωπος που ανετράπη με τη βία από τους ίδιους τους πολίτες της χώρας του, όταν εκείνοι ξεσηκώθηκαν εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ τότε τον είχε υποχρεώσει να προσχωρήσει σ’ ένα δραστικό πρόγραμμα λιτότητας με τεράστιες μειώσεις μισθών. Η χώρα βυθίστηκε στην ύφεση, οι στόχοι που είχαν τεθεί δεν εκλπηρώθηκαν ποτέ και το κράτος κατέρρευσε. Σήμερα ο κ. Ντε Λα Ρούα, σοφότερος μετά την οδυνηρή του εμπειρία από τους «σωτήρες» του ΔΝΤ, προβλέπει τι θα γίνει στην Ελλάδα, δίνει συμβουλές στον Έλληνα πρωθυπουργό και περιγράφει πώς έφτασε η Αργεντινή στη χρεοκοπία.
Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη του πρώην προέδρου της Αργεντινής πού δημοσιεύει σήμερα το Πρώτο Θέμα:
- Όταν αναλάβατε την προεδρία της χώρας, ποια ήταν η κατάσταση που αντιμετωπίσατε;
Οι καιροί ήταν πολύ δύσκολοι και το χρέος της Αργεντινής ήταν τεράστιο. Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση είχε πλήξει τη Βραζιλία και το Μεξικό. Το έλλειμμα της Αργεντινής ήταν τεράστιο και έπρεπε να επικεντρωθώ σε αυτό. Η κατάσταση ήταν παρόμοια με αυτή που βιώνει σήμερα η Ελλάδα. Η Ελλάδα είχε χρεωθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις.
- Ποιος ήταν ο βασικός λόγος της οικονομικής κατάρρευσης της Αργεντινής;
Το έλλειμμα.
- Υπάρχουν κοινά σημεία ανάμεσα στην οικονομική κρίση της Αργεντινής και σ’αυτήν της Ελλάδας;
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που είχαμε στην Αργεντινή ήταν η «κλειδωμένη» ισοτιμία του νομίσματός της με το δολάριο. Ένα πέσο ισοδυναμούσε με ένα δολάριο. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ελλάδα με το ευρώ. […]
- Έχετε δηλώσει στο παρελθόν πως το ΔΝΤ έχει αναγνωρίσει την αδικία που διέπραξε σε βάρος σας… Ως προς τι ήταν άδικη;
Η συμπεριφορά του ΔΝΤ ήταν πολύ άδικη και προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη κρίση στη χώρα μου. Ήταν η μοναδική φορά που το ΔΝΤ ενήργησε εναντίον του κράτους, μην υποστηρίζοντας στην ουσία την οικονομία της χώρας.
- Σήμερα, 10 χρόνια αργότερα, πιστεύετε πως η πολιτική που ακολουθήσατε ήταν λανθασμένη;
Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για τα λάθη της κυβέρνησης. Έπρεπε να πάρουμε μέτρα τα μέτρα τα οποία θα μπορούσαμε να αποφύγουμε, τη στιγμή που μας ανάγκασαν να τα πάρουμε. Ωστόσο κάποιες αποφάσεις αποδείχτηκαν λανθασμένες. Έπρεπε να πάρουμε μέτρα για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, αλλά δεν τα καταφέραμε.
- Η «φυγή» σας με το ελικόπτερο όμως είναι ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά την αργεντίνικη οικονομική κρίση…
Ούτως ή άλλως μετακινιόμουν με αυτό. Η φήμη αυτή είχε ως σκοπό να αμαυρώσει το όνομά μου. Την επόμενη μέρα ξαναγύρισα στην προεδρική κατοικία όπου συναντήθηκα με τα μέλη της κυβέρνησης, προκειμένου να παραδώσω στον νέο πρόεδρο. Όσο για το δεύτερο ερώτημα, εκείνο που είχα στο μυαλό μου ήταν ότι έκανα ό,τι ήταν δυνατό για τη χώρα. Θυσιάστηκα για την πατρίδα μου. Ανέλαβα τη χώρα σε μια πολύ άσχημη κατάσταση και όσο και να προσπάθησα τα γεγονότα ήταν αναπόφευκτα.
- Τι πιστεύετε πως θα γίνει τελικά στην Ελλάδα; Θα φτάσει στη χρεοκοπία;
Από τη στιγμή που το ΔΝΤ στηρίζει απόλυτα την Ελλάδα, δεν θεωρώ ότι θα χρεοκοπήσει. Θα πρέπει όμως να εφαρμόσει αναπτυξιακή πολιτική για να αντεπεξέλθει. Πιστεύω πως θα ανακάμψει σύντομα.
- Τι θα συμβουλεύατε τον κ. Παπανδρέου;
Θα έλεγα να σκεφτεί σοβαρά ότι στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα και ότι έχει την υποστήριξη του ΔΝΤ. Δεν είναι μια χώρα απομονωμένη. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει και την υποστήριξη του λαού της – παρόλο που ανέλαβε τη χώρα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου