Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Προελαύνουν οι δυνάμεις του Καντάφι



Την εκκαθάριση της Μπρέγκα από τις «ένοπλες συμμορίες» ανακοίνωσαν οι πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεις, καθώς κλιμακώνουν την επίθεσή τους κατά των ανταρτών.Η είδηση αυτή δεν έχει διασταυρωθεί ακόμα, όμως ξένοι δημοσιογράφοι μεταδίδουνότι δεκάδες αντικαθεστωτικοί υποχωρούν από τη Μπρέγκα έπειτα από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος στα περίχωρα της πόλης. Οι δυνάμεις που φρουρούσαν την Μπρέγκα εγκατέλειψαν την πόλη με οχήματα που κατευθύνονται οδικώς στην Ατζνταμπίγια...

Νωρίτερα, οι δυνάμεις του Καντάφι είχαν καταλάβει την κοινότητα αλ Μπίσερ, ανάμεσα στις πόλεις Αλ Ουκάιλα και Μπρέγκα πριν προχωρήσουν προς την πετρελαιοπαραγωγό πόλη στα ανατολικά της χώρας. Χθες, οι αντικαθεστωτικοί είχαν εγκαταλείψει και την Αλ Ουκάιλα. Στο μεταξύ, την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων ενέκριναν τα κράτη-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, η απαγόρευση πτήσεων θα πρέπει να αρθεί όταν λήξει η κρίση. Τα «σοβαρά εγκλήματα και οι σημαντικές παραβιάσεις» του λιβυκού καθεστώτος έχουν στερήσει τη νομιμοποίηση του Καντάφι, συμπλήρωσε. Ο Σύνδεσμος σημειώνει παράλληλα ότι αντιτίθεται σε κάθε «ξένη στρατιωτική επέμβαση» σε βάρος του λιβυκού λαού.

Τα κράτη του Συνδέσμου αναγνώρισαν επίσης το Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως «αντιπρόσωπο του λιβυκού λαού», όπως ανέφερε η αιγυπτιακή τηλεόραση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Την Αίγυπτο επισκέπτετα σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον για συνομιλίες με τους Άραβες ηγέτες. Την Παρασκευή, η ΕΕ είχε τονίσει ότι η απόφαση για στρατιωτική δράση πρέπει να έχει τη συμφωνία των κρατών της περιοχής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου