Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Καστοριάς σχετικά με τα «Επαγγελματικά Δικαιώματα του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου του Παραρτήματος Καστοριάς του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας»


Σύμφωνα με το Ν.2515/1997, ο οποίος περιέγραφε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτεχνικού, δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος είχαν οι απόφοιτοι των τμημάτων Λογιστικής, Εμπορίας και Διαφήμισης (Μάρκετινγκ), Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των ΤΕΙ.

Αν και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ήταν ελλιπές, καθώς υπήρχαν και αλλά τμήματα ΤΕΙ τα οποία διεκδικούσαν το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού για τους αποφοίτους τους, η Κυβέρνηση θέλοντας να αναμορφώσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, κατέθεσε τροπολογία στις 27 Ιανουαρίου 2011 στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). 

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού, εκτός από τις παραπάνω ειδικότητες που αναφέραμε, αποκτούν οι απόφοιτοι ΤΕΙ των τμημάτων Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών, Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής, και Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής. Επίσης με την τροπολογία ορίζετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εγγραφεί ένας απόφοιτος στο Οικονομικό Επιμελητήριο, η απόκτηση μεταπτυχιακού στην οικονομική επιστήμη των ελληνικών ΑΕΙ.

Μελετώντας την τροπολογία, παρατηρήσαμε την παντελή άγνοια που επιδεικνύει το Υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Διεθνούς Εμπορίου του Παραρτήματος Καστοριάς του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, μη συμπεριλαμβάνοντας το στα τμήματα ΤΕΙ που απέκτησαν δικαίωμα άσκηση επαγγέλματος.
Ως ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Καστοριάς, σεβόμενοι αφενός το Παράρτημα Καστοριάς του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας αφετέρου τους φοιτητές που σπουδάζουν ή έχουν αποφοιτήσει από αυτό, καταγγέλλουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να περικόψει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και κατ΄ επέκταση τους ορίζοντες απασχόλησης των ανθρώπων που έχουν επενδύσει χρόνο, χρήμα και προοπτικές ώστε να αποκτήσουν μελλοντικά μία συγκεκριμένη θέση εργασίας.
Για το λόγο αυτό καλούμε το Υπουργείο να διορθώσει άμεσα το συγκεκριμένο λάθος που έκανε.

Άραγε η κα. Υπουργός θα κατανοήσει ότι με τέτοια μέτρα δε μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση των σπουδών μας, αλλά αποκλειστικά και μόνο για υποβάθμιση αυτών;

Σαραντάκης Θοδωρής
Υπεύθυνος Πόλης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Καστοριάς

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου