Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Καταρρέουν η μία μετά την άλλη οι «επιτυχίες» της κυβέρνησης

Καταρρέουν η μία μετά την άλλη οι «επιτυχίες» της κυβέρνησης σε οικονομικό επίπεδο και οι προτροπές να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το Μνημόνιο γιατί δήθεν μας οδηγεί στον ίσιο δρόμο.
Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα έρχονται –μαζί με την κατάρρευση των εσόδων- να αποδείξουν ότι τίποτε δε λειτουργεί σωστά και βαδίζουμε από το κακό στο χειρότερο...
 Και φυσικά ότι ο προϋπολογισμός, ο πρώτος το Μνημονίου, που ψηφίστηκε μόλις τα Χριστούγεννα, θα πρέπει να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων και να συνταχθεί άλλος.
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έφτασε στο τέλος του 2010 στα 23,07 δις που είναι κατά 1 δις ευρώ πάνω από το στόχο που είχε θέσει το Μνημόνιο (22,02 δις). Τρέλανε και την τρόικα δηλαδή ο κ. Παπακωνσταντίνου. Η κυβέρνηση αδυνατεί να μαζέψει τις δαπάνες της και το έλλειμμα εκτοξεύεται. Και να σκεφτεί κανείς ότι έχουν γίνει περικοπές μισθών, συντάξεων, δώρων, απολύσεις , ψαλίδι σε κονδύλια υπουργείων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποχρεώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι, νομικά πρόσωπα) προς τρίτους πέρυσι ανήλθαν στα 4,52 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 832 εκατ. που είναι οι υποχρεώσεις προς υπουργεία και περιφέρειες, άλλα το Δημόσιο χρώσταγε πέρυσι 5,35 δις σε τρίτους.
Τα νοσοκομεία, εκεί που ο Λοβέρδος θα έβαζε τάξη αλλιώς το Μάρτιο (δηλαδή τώρα θα παραιτούνταν), αύξησαν τις υποχρεώσεις τους κατά 2,2 δις ευρώ καθώς από το 2005 μέχρι το 2009 είχαν εξοφληθεί όλοι. Άρα πέρυσι τα νοσοκομεία γέννησαν απίστευτα χρέη.
Το εντυπωσιακό είναι επίσης ότι από τους 1600 φορείς που τους ζητήθηκαν οικονομικά στοιχεία,, μόλις το 75% ανταποκρίθηκαν, οι υπόλοιποι έγραψαν τον Γ. Παπακωνσταντίνου στα παλιά τους τα παπούτσια.
Ερχονται και τα στοιχεία από την αγορά ότι τα «φέσια» ξεπέρασαν τα 400 εκατ. το πρώτο δίμηνο, γεγονός που θα οδηγήσει σε επίπεδα ρεκόρ τα φέσια στο τέλος του έτους
Η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφθασε τα 354,3 εκατ. ευρώ και των απλήρωτων συναλλαγματικών τα 45,8 εκατ. ευρώ.
Το 2010 συνολικά τα «φέσια» στην αγορά έφθασαν τα 2,1 δις ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος εάν συνεχιστεί ο εκρηκτικός ρυθμός αύξηση που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα.
Δε λέμε, καλά τα καταφέρνει στα οικονομικά η κυβέρνηση. Μήπως να τη βάλουμε να μοιράσει και των δύο γαϊδουριών τα άχυρα;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου