Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Μπορούσαν να προβλέψουν το σεισμό οι επιστήμονες;

Την ώρα που οι εικόνες αποκάλυψης από την Ιαπωνία φτάνουν η μια μετά την άλλη πολλοί είναι αυτοί που καλούν τους επιστήμονες να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως αν θα ήταν δυνατόν να προβλεφθεί ο συγκεκριμένος σεισμός.
Δημοσιεύματα στον τύπο ασκούν κριτική στους σεισμολόγους και κάνουν λόγο για αποτυχία. Ωστόσο, η απάντηση των επιστημόνων είναι ότι ουδέποτε η επιστημονική κοινότητα ισχυρίστηκε ότι μπορεί να προβλέπει ισχυρούς σεισμούς.

Ο σεισμολόγος Ντάνιελ Μακ Ναμάρα από το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να προβλέπουμε σεισμούς. Είναι ένα πολύ περίπλοκο σύστημα». Περιέγραψε μάλιστα τη σεισμολογία ως μια σχετικά νέα επιστήμη που βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο.

Κατέληξε λέγοντας ότι οι σεισμολόγοι έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν σεισμικές δονήσεις οπουδήποτε στον κόσμο μέσα σε δέκα λεπτά και να προειδοποιήσουν για οποιαδήποτε ηφαιστειακή δραστηριότητα ή τσουνάμι αλλά το να προβλέψουν έναν σεισμό είναι κάτι που δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου