Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

«Τα νέα μέτρα θα φέρουν πρόωρες εκλογές»

samamaximou
Ξεκάθαρο είναι το  μήνυμα που στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς στην τρόικα, ενόψει της έλευσής της στη χώρα μας στα τέλη του μηνός. Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» ο Πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι δεν είναι δυνατή η συζήτηση και πολύ περισσότερο η συμφωνία με την τρόικα για νέα δημοσιονομικά μέτρα την περίοδο 2015 – 2016, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση συνεργασίας θα κινδυνεύσει με απώλεια της δεδηλωμένης και η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες εκλογές.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας ο κ. Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές στον Γιάννη Στουρνάρα πως κατά την επερχόμενη διαπραγμάτευση, το θέμα των μέτρων θα πρέπει να μείνει εκτός «ατζέντας», παρότι ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσον ο συγκεκριμένος στόχος είναι ρεαλιστικός ενόψει της διαμόρφωσης του νέου Μεσοπρόθεσμου.
Να σημειωθεί ότι η  επιμονή του Μεγάρου Μαξίμου στην ανάγκη αποτροπής των νέων μέτρων σχετίζεται και με το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε τριπλές κάλπες τον προσεχή Μάιο. Κυκλοφορεί μάλιστα και το εξής σενάριο: Με δεδομένο ότι η Αθήνα θα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα έως το τέλος του χρόνου, τους πρώτους μήνες του 2014 θα επιχειρήσει έξοδο στις αγορές προκειμένου να συγκεντρώσει ένα ποσό περί τα 3 με 4 δισ. ευρώ. Εάν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα έχουν παραμείνει αναξιοποίητα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη μεγαλύτερη συμμετοχή της Ε.Ε. στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014 – 2015 χωρίς πρόσθετη βοήθεια από την Ε.Ε.
Την πιθανότητα των τριπλών εκλογών των Μάιων δεν αποκλείει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από το περιβάλλον του οποίου διαρρέεται ότι στα τέλη του έτους θα ξεκαθαρίσει αν θα προχωρήσει αυτό το σενάριο.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει την εξάντληση της τετραετίας, το «όχι» στα νέα μέτρα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί και στην προγραμματική συμφωνία που επεξεργάζονται στην παρούσα φάση οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, ώστε με αυτόν τον τρόπο να προκαταλάβουν την τρόικα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου