Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Νικήτας: Η λαθρομετανάστευση δεν λύνεται με επικοινωνιακού τύπου δράσεις

Nikitas-Kaklamanis
Ο βουλευτής Α’ Αθηνών και πρώην δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία, και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην Ελλάδα, λόγω λαθρομετανάστευσης:

“Τo ενδεχόμενο πολέμου στη γειτονική Συρία επαναφέρει στην επιφάνεια το μείζον πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης για τη χώρα μας.

Πρόβλημα, το οποίο παραμένει στη κορυφή και λόγω της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την Ελλάδα τη τελευταία τριετία, αφού το κόστος παραμονής και συντήρησης των λαθρομεταναστών ως τη στιγμή απέλασης τους, ανέρχεται σε τεράστια ποσά, με τα οποία επιβαρύνονται τα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με ερώτηση, που είχα καταθέσει στις 17 Ιουνίου στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια και της απάντησης, που πήρα στις 12 Ιουλίου, το συνολικό κόστος κατασκευής και τη συντήρησης των προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης (κέντρα φιλοξενίας) ανέρχεται στα 500 εκ. ευρώ ετησίως!

Από τα 500 εκ., τα 247 εκ. δίδονται από τον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ η ευρωπαϊκή συνεισφορά φθάνει στα 178 εκ. Παρουσιάζεται, δηλαδή, κενό της τάξης των 72 εκ., το οποίο βάσει της απάντησης του αρμόδιου υπουργού, δεν μπορεί να καλυφθεί μέσω των διαφορετικών ταμείων,  όπως είχε προτείνει η Κομισιόν.

Στην περίπτωση δε, που υπάρξει νέα εισροή λαθρομεταναστών από την πλευρά της Συρίας, τότε το πρόβλημα θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πρέπει να τονιστεί, επίσης, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, που είχα ζητήσει για τη λαθρομετανάστευση και τα στρατόπεδα «φιλοξενίας», δεν είχαν απαντηθεί τα εξής:

- Ότι δεν δύναται να υπολογιστεί με ακρίβεια, λόγω συνεχούς μεταβολής, ο αριθμός των ατόμων που «φιλοξενούνται» σε κάθε στρατόπεδο.

- Δεν είχαν κατατεθεί στοιχεία-ευρήματα σχετικά με τον έλεγχο για μολυσματικές νόσους (φυματίωση, ηπατίτιδα, AIDS).

Είχε μείνει αναπάντητη η καταγγελία, ότι οι λαθρομετανάστες μαζεύονται από την Ομόνοια και αφήνονται στην Ανάβυσσο.

-Τέλος, δεν είχε απαντηθεί πόσοι από εκείνους που έχουν συλληφθεί είναι για πρώτη φορά και πόσοι είναι τα ίδια πρόσωπα, που στη συνέχεια, μετά από τον έλεγχο, αφήνονται ελεύθεροι και σε επόμενες επιχειρήσεις-«σκούπα», συλλαμβάνονται εκ νέου στο κέντρο της Αθήνας.
Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και τους Έλληνες επισημαίνω όλα τα παραπάνω, όχι τόσο με κριτική διάθεση, όσο ως συνεισφορά στη τροφή προβληματισμού και σκέψης, ώστε να προληφθούν τα χειρότερα λόγω –δυστυχώς- των γεωπολιτικών «σεισμών», που συντελούνται στη Μεσόγειο.

Ελπίζω ότι η Ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναδείξει το μείζον πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα ως κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της εξάμηνης προεδρίας της.

Το πρόβλημα δεν λύνεται με επικοινωνιακού τύπου δράσεις.

Χρειάζεται ριζική αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής σε όλη την Ευρώπη”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου