Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Τον Άσαντ… δείχνουν και οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες

U.N. chemical weapons experts visit wounded people affected by an apparent gas attack, at a hospital in the southwestern Damascus suburb of Mouadamiya
Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εκτέλεσαν μια “μαζική και συντονισμένη” επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου, όπως υποστηρίζεται σε μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην 9σέλιδη έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τις υπηρεσίες εξωτερικών και στρατιωτικών πληροφοριών και θα παρουσιαστεί αργότερα σήμερα στο γαλλικό κοινοβούλιο, αναφέρονται πέντε σημεία που καταδεικνύουν ότι ο Σύρος πρόεδρος ευθύνεται για την επίθεση αυτή. Το γεγονός αυτό συνιστά “μεγάλη απειλή για την εθνική και την παγκόσμια ασφάλεια”, δήλωσε μια γαλλική κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται και δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν ότι η επίθεση προήλθε από περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, στα ανατολικά και τα δυτικά της Δαμασκού και είχε ως στόχο τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες ζώνες. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου κατόπιν βομβάρδισαν αυτές τις περιοχές για να εξαφανίσουν τις αποδείξεις.
“Σε αντίθεση με προηγούμενες επιθέσεις όπου χρησιμοποιήθηκαν μικρές ποσότητες χημικών και στόχευσαν στην κατατρομοκράτηση του πληθυσμού, αυτή ήταν μια τακτική επίθεση με στόχο την ανάκτηση εδαφών”, πρόσθεσε η πηγή.
Στην αναφορά των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρεται ότι από την επίθεση αυτή έχασαν τη ζωή τους “τουλάχιστον 281 άνθρωποι”. Η εκτίμηση αυτή πάντως είναι πολύ μικρότερη από εκείνη των ΗΠΑ που την Παρασκευή ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 1.429 και από αυτούς οι 426 ήταν παιδιά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου