Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

“Ο Σόιμπλε βγάζει δισεκατομμύρια από την κρίση”


Wolfgang-Schaeuble-Helmut-Kohl-Angela-Merkel
“Χάρη στην κρίση ο Schäuble εξοικονομεί δισεκατομμύρια”.
Έτσι τιτλοφορείται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, φιλοκυβερνητικών παρεμπιπτόντως αποχρώσεων, που αναφέρεται στα μεγάλα οφέλη που αποκομίζει η Γερμανία από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Η πηγή αυτού του κέρδους είναι γνωστή και προφανής: Επειδή πολλοί επενδυτές αγοράζουν γερμανικά ομόλογα κατά την περίοδο της κρίσης, το ομοσπονδιακό κράτος καταγράφει μεγάλα οφέλη από τα επιτόκια. Συνολικά 15 δισ. ευρώ εξοικονομούνται έτσι. Και μπορούν αυτά να γίνουν ακόμα περισσότερα, αν η κρίση διαρκέσει κι άλλο.
Τα συμπεράσματα που προηγήθηκαν και ακολουθούν προέρχονται από υπολογισμούς του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW).
Τα άκρως χαμηλά επιτόκια στα υψηλά δάνεια του ομοσπονδιακού κράτους δίνουν αέρα στα πανιά του Schäuble στην προσπάθειά του να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της χώρας του. Ο ίδιος το παρουσιάζει σαν προϊόν εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης. Η γερμανική αντιπολίτευση σαν αυτόματα κέρδη από την κρίση, για τα οποία ο Schäuble δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα για να τα εισπράξει.

Ο Schäuble εξοικονομεί χάρη στην επίδραση του «ασφαλούς λιμανιού»
Ο ειδικός του IfW Jens Boysen-Hogrefe αποφαίνεται ότι μόνο το 2013, το ομοσπονδιακό κράτος της Γερμανίας θα «βγάλει» 2 δισ. ευρώ από το γεγονός ότι τα γερμανικά ομόλογα θεωρούνται «ασφαλές λιμάνι».
Η έρευνα του Ινστιτούτου κατέδειξε ότι οι επενδυτές αγοράζουν μαζικά γερμανικά ομόλογα από το 2011. Έκτοτε, τα επιτόκια που προσφέρουν μειώθηκαν δραστικά. Και αυτό ενώ στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, τα επιτόκια παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα.
Το ίδιο έγινε καταφανέστατο και χθες, μετά την ανησυχία που ξέσπασε λόγω της κρίσης στην Κύπρο. Ο φόβος και μόνο για μια νέα επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη αύξησε κατακόρυφα την ζήτηση των γερμανικών ομολόγων, ενώ το ακριβώς αντίθετο συνέβη με τις υπερχρεωμένες χώρες, οι οποίες χρειάστηκαν να προσελκύσουν τους «τολμηρούς» επενδυτές με υψηλότερα επιτόκια.

Η Γερμανία θέλει να εισπράξει περισσότερα από όσα δαπανά
Το πρακτικό όφελος της Γερμανίας είναι μεγάλο. Το αναθεωρημένο Σύνταγμα της χώρας υποχρεώνει το κεντρικό κράτος να περιορίσει δραστικά το νέο δανεισμό από το 2016.  Λόγω κρίσης η Γερμανία μπορεί να υπολογίζει για τον προϋπολογισμό του 2014 σε 4 δισ. λιγότερους τόκους σε σχέση με τον έως τώρα σχεδιασμό. Με αυτόν τον τρόπο ο κυβερνητικός συνασπισμός θα επιτύχει πιθανότατα την πλήρωση των συνταγματικών προϋποθέσεων δύο έτη νωρίτερα από το προβλεπόμενο, γεγονός που ασφαλώς θα παρουσιάσει ως μεγάλο επίτευγμα κατά τον επερχόμενο προεκλογικό αγώνα.
Όσα εκτίθενται από το Ινστιτούτο του Κιέλου εξηγούν πολλά και ως προς τον χειρισμό της κρίσης από την γερμανική κυβέρνηση. Εξάλλου, είναι γνωστή η ακατανόητη σε πολλούς έντονη διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για το κατά πόσο η κρίση στην ευρωζώνη έχει λάβει τέλος. Κάποιοι δεν βιάζονται ιδιαίτερα…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου