Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Η οριστικοποίηση της επιβολής ζημιών στους καταθέτες θα συνιστά επιλεκτική χρεοκοπία

Υπό αρνητική παρακολούθηση έθεσε η Fitch Ratings τις αξιολογήσεις της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας, στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup για τη φορολογία στις καταθέσεις κι ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το θρίλερ που αφορά τις τελικές αποφάσεις.


Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης θέτει σε RWN τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας και βιωσιμότητας (Viability) των τριών τραπεζών.

Η κίνηση του οίκου αξιολόγησης να θέσει σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης τις κυπριακής τράπεζας, αντανακλά τους καθοδικούς κινδύνους για τις αξιολόγήσεις τους, οι οποίοι προκύπτουν από το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών.

Όπως εξηγεί η Fitch, οι ζημιές που θα υποστούν οι καταθέτες, θα είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας της 16ης Μαρτίου, κι αποτελούν όρο για να δοθεί στην Κύπρο βοήθεια ύψους 10 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Fitch, το negative watch θα επιλυθεί όταν η κυπριακή βουλή λάβει τι αποφάσεις της σχετικά με τα άνευ προηγουμένου μέτρα, τα οποία αποφάσισε το Eurogroup. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία στην κυπριακή βουλή, έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 18:00.

«Η οριστικοποίηση της επιβολής τόσο σημαντικών ζημιών στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών, θα συνιστά restricted default με βάση τις αξιολογήσεις της Fitch, και σε αυτή την περίπτωση, τα IDRs θα υποβαθμιστούν σε RD.

Παρά το γεγονός ότι οι τίτλοι πρώτης εξασφάλισης δεν συμπεριλαμβάνονται στις συζητήσεις για την επιβολή του έκτακτου φόρου, άρα δεν θα υποβαθμιστούν αυτομάτως, η αξιολόγηση κι αυτών των τίτλων έχει μπει σε «negative watch» ώστε να αντανακλάται το αυξημένο ρίσκο κάποιας μορφής αρνητικής ενέργειας ως προς την αξιολόγησή τους ή χρεοκοπίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου