Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Το νομοσχέδιο για τις τράπεζες φέρει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου!


Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ βουλευτών της Αντιπολίτευσης και της Κυβέρνησης στην κυπριακή Βουλή όπου συνεδριάζει αυτή την ώρα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τα νομοσχέδια για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

Αφορμή της κόντρας που ξέσπασε είναι η ημερομηνία που φέρει το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο κατατέθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2013, δηλαδή επί της προεδρίας Χριστόφια.

Στη συνεδρίαση παρίσταται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, οποίος φέρεται να προειδοποίησε ότι σήμερα κρίνεται η τύχη της Κύπρου, κατά πόσο θα παραμείνει στο ευρώ ή όχι. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον κυπριακό Τύπο, ο ίδιος φέρεται να δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε στο σενάριο της προηγούμενης φοράς. Παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν τα νομοσχέδια διαφορετικά η Κύπρος θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το ενδεχόμενο επαναφοράς τους «κουρέματος», ο κ. Δημητριάδης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, φέρεται να σημείωσε ότι το Eurogroup δεν επιθυμεί επαναφορά του «κουρέματος», αφού περιλαμβάνει ασφαλισμένους καταθέτες.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοϊζος Χατζηκωστής, εξήλθε απο την Επιτροπή ΟΙκονομικών της Βουλής και μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Ενδεχομένως, η ολομέλεια της Βουλής να διεξαχθεί το απόγευμα, αντί για το πρωί που ήταν προγραμματισμένη. 

Τα νομοσχέδια που συζητούνται

Εννέα νομοσχέδια για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας κατατίθενται σήμερα στη Βουλή. Από αυτά, τα έξι είναι υποστηρικτικά του νομοσχεδίου στο βασικό νομοσχέδιο για τη εξυγίανση των τραπεζών.

Οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τα τρία βασικά νομοσχέδια είναι: 

1. Ο περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Νόμος του 2013 

Σκοπός του επισυναπτόμενου νομοσχεδίου είναι, δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, η ίδρυση ταμείου με την επωνυμία «Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης», του οποίου ο σκοπός είναι να χρηματοδοτεί ή/και ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή/και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με το συνημμένο νομοσχέδιο, το Ταμείο είναι νομικό πρόσωπο με διαρκή διαδοχή, το οποίο δύναται να κατέχει, διαχειρίζεται και διαθέτει περιουσία, να συμβάλλεται, να εγείρει και υπερασπίζεται αγωγή ή άλλη νομική διαδικασία δια του Προέδρου της Επιτροπής, και γενικά να πράττει όλα όσα είναι απαραίτητα για τους σκοπούς της ίδρυσης και λειτουργίας του. 

Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας προερχόμενα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί, από την απόκτηση, διαχείριση ή/και διάθεση μετοχών ή/και ομολόγων ή/και χρεογράφων ή/και αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή/και εισφορές, που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή/και νόμιμη δραστηριότητα. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο έτυχε της δέουσας νομοτεχνικής επεξεργασίας από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος και υπέγραψε τη σχετική Αιτιολογική Έκθεση. 

2. Ο περί της Επιβολής Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές, σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης Νόμος του 2013 

Η πολύ κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ο σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων, έχει θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τα πιστωτικά ιδρύματα και την αποσταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας. Ο Υπουργός Οικονομικών διαβουλεύθηκε με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, επί του θέματος και επί των επιπτώσεών του στην Κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα στο τραπεζικό μας σύστημα και προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης και μετά από εισήγηση του Διοικητή, κρίθηκε επιβεβλημένη η κήρυξη από τον Υπουργό προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, στη βάση του άρθρου 69 του περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμου, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν τις παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. 

Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της Τρόικα που βρίσκεται τώρα στην Κύπρο, επισυνάπτεται στο Παράρτημα. Το νομοσχέδιο έχει νομοτεχνικά εξεταστεί από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ανάθεση εξουσιών στον Υπουργό Οικονομικών ή κατά περίπτωση στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, να μπορούν να λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων και περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, για λόγους δημοσίας τάξης και δημοσίας ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Δυνάμει του άρθρου 5 του νομοσχεδίου, για τη καλύτερη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων περιλαμβανομένων και περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων ο Υπουργός δύναται να εκδώσει εφαρμοστικό Διάταγμα σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται σε οπουδήποτε πρόσωπο εκτός από πιστωτικά ιδρύματα και ο Διοικητής με σχετική Οδηγία του για πιστωτικά ιδρύματα. 

3. Ο περί Εξυγίανσης των Τραπεζών Νόμος του 2013 

Σκοπός του παρόντος Νομοσχεδίου είναι η εφαρμογή μέτρου ή μέτρων εξυγίανσης από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ενεργώντας ως Αρχή Εξυγίανσης, σε πιστωτικά και άλλα ιδρύματα κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες αναφέρονται ρητά στο Νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος και τη διασφάλιση της προαγωγής της δημόσιας ωφέλειας και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. 

Με τις πρόνοιες του παρόντος Νομοσχεδίου, η Αρχή Εξυγίανσης διασφαλίζει ότι τυχόν απώλεια που υφίσταται το θιγόμενο, από την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης, μέρος, δεν είναι μεγαλύτερη από εκείνη που θα είχε υποστεί εάν το ίδρυμα που υπόκειται σε εξυγίανση ετίθετο, στο σύνολό του, απευθείας σε εκκαθάριση. Περαιτέρω, οι πρόνοιες του παρόντος Νομοσχεδίου δεν επηρεάζουν δικαιώματα δικαστικής αμφισβήτησης αποφάσεων που λαμβάνονται από την Αρχή Εξυγίανσης. 

Τέλος, σε περίπτωση εκκαθάρισης ιδρύματος, στο οποίο μέτρα εξυγίανσης έχουν εφαρμοστεί, τηρείται ειδική προτεραιότητα για σκοπούς κάλυψης των χρεών και απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του περί Εταιρειών Νόμου, ενώ η χρηματοδότηση των μέτρων εξυγίανσης γίνεται από το Ταμείο Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων και από το Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου