Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Buiter: H Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη οικειοθελώς σε 12-18 μήνες


Willem-Buiter
Την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη εντός των 12-18 επόμενων μηνών επιχειρεί ο Οικονομολόγος της Citigroup και Καθηγητής στο London School of Economics, Willem Buiter, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα «Finanz und Wirtschaft», υποστηρίζει επίσης, ότι τράπεζες και κράτη σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν.

Στο θέμα της Ελλάδας, ο Buiter εκτιμά ότι η αποχώρησή της θα είναι οικειοθελής και όχι έξωθεν επιβληθείσα. Τα επιπλέον προς εφαρμογή μέτρα δεν είναι πλέον ανεκτά και τα όρια έχουν ξεπεραστεί. Επισημαίνει ότι η Ελλάδα υφίσταται μια μείωση της οικονομικής δραστηριότητας της τάξης του 35%, κάτι που αντιστοιχεί σε βαθιά ύφεση. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί, κατά τη γνώμη του, από στιγμή σε στιγμή να διαλυθεί, την ώρα που ακραία κόμματα ανεβαίνουν διαρκώς. Η ικανότητα της Ελλάδας να υποφέρει όσα υποφέρει θεωρεί ότι έχει υπερεκτιμηθεί.
Ο Buiter απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις κατηγορίες της Γερμανίας ότι τα εφαρμοζόμενα στην Ελλάδα μέτρα λιτότητας δεν είναι αρκετά αυστηρά, χαρακτηρίζοντας έναν τέτοιο ισχυρισμό «απόλυτη ανοησία». Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν περιέκοψε κράτος τόσο δραστικά τις δαπάνες του όσο η Ελλάδα, η περικοπή δε αυτή αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 9% του ΑΕΠ. Ο λόγος που η Ελλάδα αποτυχαίνει στους δημοσιονομικούς στόχους δεν είναι η ελλιπής της προσπάθεια αλλά η ανοησία των ιδίων.
Παρόλα αυτά, ο  Buiter πιστεύει ότι η χώρα μας δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της στο θέμα των δομικών μεταρρυθμίσεων. Τα βήματα προόδου είναι μόνο μικρά, ενώ τόσο οι ιδιωτικοποιήσεις, όσο και η ψήφιση νέου φορολογικού και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δεν έχουν προωθηθεί.  Το κράτος κάνει όλα όσα δεν θα έπρεπε και τίποτα από όσα θα έπρεπε να κάνει. Εξακολουθεί, όπως πάντα, να θέλει να ρυθμίζει τα πάντα, τομέα στον οποίο θα έπρεπε, αντί της εξοντωτικής λιτότητας, να έχουν επικεντρωθεί τα μέτρα.
Δεδομένης της πρόβλεψης του περί αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Buiter απαντά και για τις πιθανές της συνέπειες. Εκτιμά ότι το μέγεθος της συνεπαγόμενης «μόλυνσης» και των υπολοίπων οικονομιών θα είναι πλέον μικρότερο, μιας και, μέσω των παρεμβάσεων που αποφασίσθηκαν κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ζώνη του ευρώ είναι καλύτερα εξοπλισμένη από πριν. Για τον λόγο αυτό πιθανή κρίση από την έξοδο της Ελλάδας δεν θα ήταν τόσο οξεία και θα διαρκούσε λιγότερο.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Citigroup πιστεύει εξάλλου, ότι κράτη και τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι απαραίτητο να αναδιαρθρωθούν λόγω των προβλημάτων στην ανάπτυξη και την δυσκολία στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. Προεξοφλεί ότι το ελληνικό χρέος θα «κουρευτεί» εκ νέου αμέσως μετά τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές, ενώ θα ακολουθήσει και η Πορτογαλία.
Η Ισπανία από την μεριά της χρειάζεται πολύ βαθύτερες μεταρρυθμίσεις από αυτές που έχουν ως τώρα προωθηθεί, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, που πρέπει επειγόντως να ελαστικοποιηθεί. Το ίδιο και η Γαλλία που, παρά την μεγάλη έλλειψη ανταγωνιστικότητας  της οικονομίας της, ακολουθεί τις εξελίξεις στις αγορές αντί να τις προλαμβάνει.
Ως μόνη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρωζώνης, ο Καθηγητής στο  London School of Economics θεωρεί την δημιουργία ενός ξεχωριστού μηχανισμού διάσωσης για τις χώρες – χωρίς τις τράπεζες – με κεφάλαιο 1,5 τρισ. ευρώ, υπό αυστηρούς όμως όρους και έναν επιπλέον μηχανισμό αναδιάρθρωσης. Επιπρόσθετα, η τραπεζική ενοποίηση, που κρίνει ότι σαμποτάρεται από το Βερολίνο, συνιστά άμεση ανάγκη, ώστε να αναδιαρθρωθούν με την ταχύτητα του φωτός τα χρέη των τραπεζών, εκτιμά όμως ότι η εποπτεία τους θα πρέπει να ανατεθεί σε ανεξάρτητη αρχή και όχι στην ΕΚΤ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου