Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Η Μέρκελ καλεί στην κάλπη τον Μόντι, «αποκηρύσσει» τον Μπερλουσκόνι το ΕΛΚ


Στις Βρυξέλλες «μετακόμισε» η προεκλογική Ιταλία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να υποβάλλεται σε... ψυχρολουσία στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου έκανε αιφνιδίως την εμφάνισή του και ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι. «Είμαστε ενωμένοι ενάντια στον λαϊκισμό και τον αντιευρωπαϊσμό» ήταν η δήλωση-προειδοποίηση προς τον Καβαλιέρε διά στόματος του προέδρου του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς.


Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, φανερώνοντας το «συναγερμό» που έχει σημάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την μπερλουσκονική επάνοδο στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας με όλα όσα συνεπάγεται.

Στο Βερολίνο ειδικά επικρατεί «μούδιασμα» για την επιστροφή του Μπερλουσκόνι στην πρώτη γραμμή. Κυβερνητικοί κύκλοι δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις εξελίξεις στη Ρώμη, ελπίζοντας πως οι Ιταλοί θα κινηθούν στις κάλπες στο πλαίσιο της λογικής -που για τη Γερμανία μεταφράζεται σε «αποκήρυξη» του Μπερλουσκόνι, εφόσον τελικά διεκδικήσει την ψήφο τους.

Ο ίδιος ο Καβαλιέρε επανέλαβε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες την «πρόσκληση» προς τον Μάριο Μόντι να κατέλθει υποψήφιος όλης της κεντροδεξιάς στις πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου. Ο Προφεσόρε κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά σύμφωνα με κοινοτικές πηγές είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι καθόλου δεν αποκλείει την υποψηφιότητα.

Και την ίδια ώρα από τη Ρώμη, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και φαβορί για την πρωθυπουργία, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, αρνείται να εμπλακεί σε αντιπαράθεση με τον Σίλβιο Μπελρουσκόνι, διαμηνύοντας πως θα «χάσει τις εκλογές».

Την κατάσταση δίνει συνοπτικά ο σχολιαστής Στέφανο Φόλι στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore: «Ο Μπερλουσκόνι υψώνει λευκή σημαία γιατί η πραγματικότητα στην Ιταλία στα τέλη του 2012 είναι ισχυρότερη από τις ψευδαισθήσεις του»...

Και την εικόνα έρχεται να συμπληρώσει ο εξής τίτλος: «Σαν κεραυνός εν αιθρία, ο δεινόσαυρος επιστρέφει και βυθίζει όλη τη χώρα στο χάος». Η πρόταση δεν ανήκει σε κάποιο αντι-μπερλουσκονικό έντυπο, αλλά στο περιοδικό Famiglia Cristiana που κάποτε στήριζε τον Μπερλουσκόνι ως ανάχωμα στην Αριστερά και των φόβων νομιμοποίησης των γάμων ατόμων του ιδίου φύλου και της ευθανασίας.

Το ΕΛΚ προειδοποιεί τον ΜπερλουσκόνιΟ ίλιγγος που επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με την προοπτική πολιτικής «αναγέννησης» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέστη εμφανής στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε ενωμένοι ενάντια στον λαϊκισμό και τον αντιευρωπαϊσμό» διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Βίλφρεντ Μαρτένς, σε ένα σαφέστατο μήνυμα προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επανήλθε στην πολιτική αρένα κατακεραυνώνοντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές στρέφοντας κυρίως την οργή του στο Βερολίνο.

Ταυτόσημη δήλωση ήλθε από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιοζέφ Ντολ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η μάχη ενάντια σε κάθε μορφή λαϊκισμού και σε αντιευρωπαϊκές θέσεις είναι θεμελιώδεις αξίες» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Δεν είμαστε με το μέρος εκείνων που δεν λένε την αλήθεια στους πολίτες τους, ελπίζοντας να κερδίσουν ψήφους πάνω σε κενές λαϊκίστικες υποσχέσεις» συνέχισε ο Γιοζέφ Ντολ, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica.

Και από πλευράς του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο αποκάλυψε μιλώντας στους δημοσιογράφους πως την Τετάρτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπερλουσκόνι, στον οποίο και υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία.

«Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Χθες μίλησα μαζί του, τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Ήταν μια ιδιωτική συζήτηση» ανέφερε ο Μπαρόζο, όμως σημείωσε πως κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία υπογράμμισε στον Μπερλουσκόνι την ανάγκη να παραμείνει η Ιταλία «στο δρόμο της σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων».

Ο Μόντι ξαφνικά στη σύνοδο

Στις εργασίες της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έκανε απρόσμενα την εμφάνισή του και ο ίδιος ο Μάριο Μόντι, προσκεκλημένος του Βίλφρεντ Μαρτένς. Η άφιξη του Προφεσόρε αιφνιδίασε τους παριστάμενους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Προφεσόρε εισήλθε στην αίθουσα της συνεδρίασης του ΕΛΚ λίγα λεπτά μετά την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο Μπερλουσκόνι βρισκόταν ήδη εκεί, όπως και οι Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ερωτηθείς ο Γιούνκερ τι σκέφτεται σχετικά με την παρουσία του Μπερλουσκόνι, απάντησε: «Γιατί δεν ρωτάτε εκείνον τι σκέφτεται που βρίσκεται εδώ;» Στην ίδια ερώτηση, όπως γράφει η ιταλική Stampa, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν απάντησε αντίθετα με ένα χαμόγελο λέγοντας: «Forza Italia»...

Καβαλιέρε καλεί ξανά Μόντι - Πιέζει και η Άνγκελα Μέρκελ


Κατά τη διάρκεια της συνόδου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανέλαβε την πρόθεσή του «να κάνει πίσω» εφόσον ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός θέσει υποψηφιότητα για την ιταλική πρωθυπουργία στην κεφαλή της κεντροδεξιάς. Ο Μόντι αρκέστηκε να δηλώσει πως εκτιμά τα λόγια του, υπενθυμίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση προανήγγειλε την παραίτησή της κατόπιν μηνύματος δυσπιστίας εκ μέρους του Λαού της Ελευθερίας (Pdl).

Εν συνεχεία, ο Μόντι διαβεβαίωσε την «οικογένεια» του ΕΛΚ ότι η Ιταλία θα παραμείνει πιστή προς τις υποχρεώσεις της και την ευρωπαϊκή της παράδοση. Μία διαβεβαίωση που προφανώς δεν έπεισε εντελώς την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κατά την πορεία της συζήτησης ζήτησε από τον Μόντι να δώσει το πολιτικό «παρών» -συμφωνώντας... παραδόξως ως προς αυτό με τον Μπερλουσκόνι.

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός τελεί υπό πίεση από Ευρωπαίους ηγέτες, δυτικούς επενδυτές και ένα ευρύ κεντρώο μέτωπο στην Ιταλία να διεκδικήσει την πρωθυπουργία της χώρας στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 17 ή 24 Φεβρουαρίου. Επισήμως, δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει και επικεντρώνεται στη διακυβέρνηση έως την ψήφιση του προϋπολογισμού, που θα σηματοδοτήσει και τους τίτλους τέλους της πρωθυπουργίας του.

Πάντως, αν και ο Μόντι κρατά κλειστά τα χαρτιά του, πηγές στο ΕΛΚ που επικαλείται η Stampa αναφέρουν πως ο δήλωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι δεν αποκλείει καθόλου το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας.

Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος στηρίζει τον Μόντι στο Κοινοβούλιο αλλά ουδόλως χαίρεται με την προοπτική μιας υποψηφιότητάς του, επανέλαβε την Πέμπτη πως αναμένει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο ο πρώην κοινοτικός επίτροπος όταν η θητεία του ολοκληρωθεί.

«Την ημέρα μετά τις εκλογές, το πρώτο πρόσωπο που θα ήθελα να συνομιλήσω, είναι ο Μόντι» είπε ο Μπερσάνι, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά εκλογικής νίκης και φαίνεται πως θα ήθελε τον Προφεσόρε τσάρο της Οικονομίας σε μία διακυβέρνηση της κεντροαριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ο Μόντι θέσει υποψηφιότητα δεν διαφαίνεται πως θα απειληθεί η νίκη του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Ντ' Αλιμόντε, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης. «Η μόνη βεβαιότητα σχετικά με τις επόμενες εκλογές είναι ότι ο Μπερσάνι θα νικήσει» δηλώνει.

Ευαγγελία Μπίφη
Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου