Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς: Η επόμενη μέρα για μένα έχει ξεκινήσει

Ελάφρυνση 50 δισ. ευρώ στο χρέος της χώρας θα πετύχει η Ελλάδα μέσω της ένταξης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον ESM τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας από τις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής.


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα ωφελήσει πολύ και την Ελλάδα» και εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει χρήση των νέων μηχανισμών.

«Με τον νέο μηχανισμό το χρέος κρατών δεν θα παρασύρει τις τράπεζες. Η αποδυνάμωση τραπεζών δεν θα παρασύρει τα δημοσιονομικά» είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «ο μηχανισμός αυτός θα μπει σε λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2014 και θα αφορά τις μεγαλύτερες τράπεζες».

Επεσήμανε ακόμη πως «η επόμενη μέρα για μένα έχει ξεκινήσει».

«Προχωρήσαμε στην ΕΕ στην ίδρυση ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού. Ο μηχανισμός θα μπει σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2014. Πρόκειται για μια άκρως θετική εξέλιξη. 

Θα ακολουθήσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων», εξήγησε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως «αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από τον ίδιο τον κλάδο.

Ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε πως δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χαλάρωση στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, τονίζοντας πως ο ένας μαραθώνιος μόλις τελείωσε, αλλά αμέσως ξεκινάει ο επόμενος. 

Στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, όλοι εκφράστηκαν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο για τις θυσίες της χώρας.

Και πρόσθεσε πως η εκταμίευση της δόσης θα επηρεάσει τη ζωή όλων μας. «Θα φρενάρουμε την ύφεση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε ο Αντώνης. Σαμαράς, φεύγοντας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συναντηθεί, παρουσία του υπουργού ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

Ο Α. Σαμαράς ανέφερε, επίσης, ότι τη Δευτέρα το πρωί θα συναντηθεί στο γραφείο του στην Αθήνα με τους επικεφαλής των μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με αντικείμενο τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους και τη δυνατότητα νέων επενδύσεων στον τόπο.

«Μεγάλο ζητούμενο είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι σκοπός είναι να παταχθεί η γραφειοκρατία.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ίδιος διαισθάνεται πως το διεθνές περιβάλλον λέει ότι «η Ελλάδα γύρισε σελίδα», όμως, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θριαμβολογούμε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι δάφνες μυρίζουν ωραία, αλλά ξεραίνονται γρήγορα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από δω και πέρα αρχίζει η ανηφόρα της ανάκαμψης, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα πετύχει στην αναγέννηση» και πρόσθεσε: «Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά είναι πλέον ασφαλής».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου