Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Υποβρύχιο σε σχήμα...τόνου!

Η Αμερικανική Διεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας, χρηματοδοτεί την ανάπτυξη μη επανδρωμένου υποβρύχιου οχήματος, το οποίο μοιάζει πάρα πολύ στον τόνο. Πρόκειται για το BIOSwimmer.


Που οφείλεται όμως η ομοιότητα του νέου τεχνολογικού επιτεύγματος με τον τόνο;
Το σχήμα του τόνου αποτελεί το καταλληλότερο για χρήση στα υποβρύχια μη επανδρωμένα οχήματα (unmanned underwater vehicles - UUVs), καθώς λύνει όλα τα προβλήματα της πρόωσης και της ικανότητας ελιγμών που αντιμετωπίζουν τα υπάρχοντα συμβατικά UUVs.
Το πίσω τμήμα του νέου υποβρύχιου οχήματος είναι εύκαμπτο, ενώ στο σώμα έχουν τοποθετηθεί και πτερύγια για την καλύτερη κίνησή του μέσα στο νερό.

Το πλαίσιο σχήματος τόνου, είναι το καταλληλότερο για εργασίες που αφορούν την έρευνα σε εσωτερικά τμήματα βυθισμένων πλοίων (ύφαλα και δεξαμενές πλοίων). Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο και την προστασία της περιοχής λιμανιών και προβλητών, την έρευνα σε θαλάσσιες περιοχές και πλήθος άλλων αποστολών.

Το BIOSwimmer λειτουργεί με μπαταρία και είναι σχεδιασμένο να επιχειρεί για πολλές ώρες. Παράλληλα, όπως όλα τα UUVs, διαθέτει υπολογιστή κατάλληλο για ναυτιλία καθώς και δυνατότητα επικοινωνιών. Ο έλεγχός του γίνεται από ένα laptop και η μεγάλη του διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός ότι τα εσωτερικά του τμήματα, σε συνδυασμό με το συνολικό του σχεδιασμό, του επιτρέπουν να επιχειρήσει άνετα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από στενότητα και δυσκολία προσπέλασης, καθώς και σε χώρους με παχύρευστα υγρά.

 e-afipnisi


http://www.onalert.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου