Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ο διάλογος που λίγο έλειψε να τινάξει όλο το πακέτο των 11,5 δισ. στον αέρα!


Όπως είχε γράψει το newpost.gr στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάραμε τους εκπροσώπους της τρόικα την Πέμπτη επικρατούσε τεταμένη ατμόσφαιρα, σε σημείο που ο Πόουλ Τόμσεν να διαπληκτιστεί με τον Έλληνα υπουργό. 
Σήμερα, το Έθνος της Κυριακής δημοσίευσε το διάλογο που σημειώθηκε ανάμεσα στους δύο άνδρες, που όπως καταλαβαίνουμε λίγο έλειψε να τινάξει όλο το πακέτο στον αέρα, αφού ο κ. Στουρνάρας απείλησε ακόμα και με παραίτηση

Το χρονικό της έντασης όπως την αφηγείται το Έθνος: 

«Ο κ. Στουρνάρας συνοδευόμενος από τους Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς ανέβηκαν στον έκτο και πέρασαν στο γραφείο του υπουργού. Είχαν να κλείσουν μια διαφορά 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Γι' αυτό και προτίμησαν μία «κλειστή» σύσκεψη, με τους συνεργάτες τους να εξετάζουν λεπτομέρειες του προγράμματος στην αίθουσα Παπαληγούρα.

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την...έκρηξη που θα ακολουθούσε.

Είχαν συμπληρώσει μία ώρα συζήτησης σε υψηλούς τόνους όταν η εμμονή του κ. Τόμσεν έφερε στα όριά του τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Γ. Στουρνάρας σηκώθηκε από το τραπέζι και απευθύνθηκε στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ σε έντονο ύφος.

«Τέλος, ως εδώ. Σας έχω παρουσιάσει παρεμβάσεις 7,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Καταργούμε δώρα, μειώνουμε προνοιακά επιδόματα. Δεν πάω παραπάνω», είπε και ξεκαθάρισε: «Αρνούμαι να εισηγηθώ στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς έστω και ευρώ παραπάνω από μειώσεις σε μισθολόγιο και συνταξιοδοτική δαπάνη».

«Ούτε ένα ευρώ» επανέλαβε ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του. Ο Π. Τόμσεν έδειξε να ξεπερνά το αρχικό σοκ θεωρώντας ότι ο συνομιλητής του «μπλοφάρει» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Παρέμεινε ψύχραιμος και πιστός στην αρχική του θέση λέγοντας. «Εδώ έχουμε αδιευκρίνιστα μέτρα 4 με 5 δισ. ευρώ. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι και να κλείσει με αυτά το πακέτο».

Ηταν φανερό πως ήθελε να οδηγήσει τη συζήτηση σε αδιέξοδο. Ο υπουργός Οικονομικός το αντελήφθη και... αντεπιτέθηκε

«Τελειώσαμε. Είμαι έτοιμος να υποβάλω την παραίτησή μου. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό Οικονομικών, να βρείτε καλύτερη κυβέρνηση», είπε αφήνοντας εμβρόντητη την ηγετική ομάδα της τρόικας.

Στο σημείο αυτό ο Π. Τόμσεν έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι δεν ετίθετο θέμα «μπλόφας».
«Δηλαδή μας λες να φύγουμε;» ρώτησε.

Ο υπουργός ήταν εκτός εαυτού και πλέον οι φωνές του παρά τη «διπλή» ηχομόνωση της βαριάς πόρτας ακούγονταν στον χώρο υποδοχής.

«Ναι, να σηκωθείτε και να φύγετε», αντέτεινε. Η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει. Ο Γ. Στουρνάρας, ένας τεχνοκράτης εξαιρετικά ήπιων τόνων, ζητούσε από την τρόικα να φύγει από το γραφείο του.

Ο Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της Κομισιόν, που μέχρι εκείνο το σημείο είχε παραμείνει αμίλητος, παρενέβη, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, μία οριστική ρήξη που θα τα τίναζε όλα στον αέρα.

Με ένα νεύμα του ζήτησε να ηρεμήσουν όλοι και απευθυνόμενος στο Γ. Στουρνάρα επιχείρησε να τον κατευνάσει. «Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρούμε μία λύση. Θα δουλέψουμε μέρα και νύχτα και θα τα καταφέρουμε» ανέφερε και πρότεινε να ολοκληρωθεί σε εκείνο το σημείο η σύσκεψη και να επαναληφθεί το απόγευμα της Πέμπτης. Ολοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως αυτή είναι η καλύτερη επιλογή.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν ήταν τυχαία η στάση του κ. Μορς, ο οποίος μαζί με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κ. Μαζούχ δείχνουν πιο διαλλακτικοί και πιο συζητήσιμοι.

Αλλωστε από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 4.30 το πρωί της Πέμπτης Στουρνάρας και Μορς ήταν σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.
Μίλησαν κατ' επανάληψη στο τηλέφωνο και αντάλλαξαν e-mails.

Το τελευταίο μήνυμα προς τον υπουργό Οικονομικών ήταν καταλυτικό.
«Μην τα παρατάς Γιάννη. Δεν πρέπει να παραιτηθείς. Θα το παλέψουμε και θα βρούμε λύση».
Ο αξιωματούχος της Κομισιόν δεν είχε άδικο.

Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε εκ νέου αργά το απόγευμα της Πέμπτης και λίγο μετά τα μεσάνυχτα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλούσε για πρόοδο που φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά σε λύση.»

http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου