Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Πόσες «διαρροές» θα μετρήσει η κυβέρνηση στην κρίσιμη ψηφοφορία


Στη βουλή η συγκυβέρνηση διαθέτει 178 έδρες. Θα φέρει τους 169 στην ψηφοφορία για τα μέτρα; Τα μολύβια που κάνουν τους λογαριασμούς έχουν ανάψει στα κομματικά επιτελεία της συγκυβέρνησης. Και εν τέλει, από τη συνοχή της ΝΔ εξαρτάται.  

Ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, η ΔΗΜΑΡ έχει 17 έδρες στη βουλή. Στην κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδα μετράει ήδη τρεις απώλειες. Τους δύο συνήθεις ύποπτους Οδυσσέας Βουδούρη και Γιαννης Μιχελογιαννάκη, που θα καταψηφίσουν σίγουρα και μάλλον ετοιμάζονται ήδη για τον επόμενο τους σταθμό δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ. Και εσχάτως τον Πάρι Μουτσινά, η διαφοροποίηση του οποίου προϊδεάζει για ακόμα μεγαλύτερες αναταράξεις στο κόμμα του κ. Κουβέλη. 

Η εκφραση άλλωστε «καζάνι που βράζει» είναι λίγη για να περιγράψει τι συμβαίνει στη ΔΗΜΑΡ το τελευταίο διάστημα, το ηχηρότερο ράπισμα άλλωστε για τη γραμμή που ακολουθεί το κόμμα το δέχτηκε ο πρόεδρος από έναν ακραιφνή σημιτικό «εκσυγχρονιστή», τον Σωτήρη Βαλντέν.  

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επίσης τρίζει. Εδώ τα κρούσματα ανυπακοής μπορεί να αποδειχτούν περισσότερα. Ο Μάρκος Μπόλαρης, η Θοδώρα Τσάγκρη και ο Γιάννης Δριβελέγκας έδειξαν ήδη τα δόντια τους στην υπόθεση Ζήμενς, αυτοί διαμήνυσαν στην Ιπποκράτους ότι θα καταψηφίσουν και ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία. 

Μπόλαρης και Τσάγκρη μαζί με τον Μιχάλη Κασσή ζήτησαν την παραίτηση Μεϊμαρακη. Και οι τέσσερεις αυτοί θεωρούνται από την Ιπποκράτους ύποπτοι εν’ όψει της επίμαχης ψηφοφορίας. Ο Γιάννης Κουτσούκος και ο Κώστας Σκανδαλίδης – ναι ο ίδιος που ζήτησε κομματική πειθαρχία – συμπληρώνουν τον κύκλο των υπόπτων.  

Αν η ΝΔ αντέξει η κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα, πόσοι όμως δεν θα μπουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν το παράδειγμα Νικολόπουλου; Μια κυβέρνηση με 179 βουλευτές κανονικά αντέχει και δέκα διαρροές. Με δεδομένο όμως ότι πρόκειται για τρία κόμματα, οι 10 γίνονται εύκολα 30, ειδικά αν τα μέτρα είναι εξαιρετικά σκληρά. 

Συνοχή μεγάλη ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει, το απέδειξε ήδη σε δύο περιπτώσεις τροπολογιών και νομοθετημάτων που αποσύρθηκαν. Κάθε μέρα που περνάει, είναι πια πολύ κρίσιμη για την κυβέρνηση.


Θέμης Δαγκλής    

http://newpost.gr       

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου