Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Όργιο τοκογλυφίας σε ενεχυροδανειστήρια Ι.Χ.

Με ληστρικά επιτόκια που φτάνουν το 147% λειτουργούν τα ενεχυροδανειστήρια αυτοκινήτων, όπως αποκάλυψε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευάγγελος Ζερβέας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά.
Όπως ανέφεραν πολλές φορές, ο ιδιοκτήτης που δίνει ως ενέχυρο το όχημά του πέφτει θύμα εκβιασμού και χρεώσεων, που δεν γνωρίζει εκ των προτέρων.



Συγκεκριμένα, για όχημα αξίας 5.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης δανείζεται 2.500 ευρώ. Πληρώνει τον πρώτο μήνα τόκο 19 ευρώ, ασφάλιστρα οχήματος 38 ευρώ, φύλαξη 38 ευρώ, πάρκινγκ 200 ευρώ και έξοδα φακέλου 150 ευρώ. Το τελικό ποσό που πρέπει να επιστρέψει ο ιδιοκτήτης του οχήματος ανέρχεται τον πρώτο μήνα στα 2.944 ευρώ με συνολική επιβάρυνση 17,75%. Τον τρίτο μήνα το ποσό που πρέπει να επιστρέψει ανεβαίνει στα 3.531 ευρώ με συνολική επιβάρυνση 41,25%, ενώ αν αφήσει το όχημα για 12 μήνες, το ποσό εκτοξεύεται στα 6.175 ευρώ, με επιβάρυνση 147%. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι εταιρείες διαφημίζουν τη χορήγηση δανείων αντί μηνιαίου επιτοκίου 0,75%, με μοναδική εγγύηση το αυτοκίνητο του ενδιαφερομένου!

Ήδη, ο σχετικός φάκελος έχει σταλεί στην Εισαγγελία, στο ΣΔΟΕ και στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σημειώνεται ότι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν επτά ενεχυροδανειστήρια αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής. Σήμερα, κουμάντο στην αγορά των ενεχυροδανειστηρίων κάνει γνωστή οικογένεια νονών της νύχτας.

Άρης Σπίνος

Πηγή: http://www.paraskhnio.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου