Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Τα "όπλα" της διαπραγμάτευσης


Τρία είναι τα σημεία της στρατηγικής του Αντώνη Σαμαρά για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τα οποία συζήτησε χθες με τον υπουργό Οικονομικών και αναμένεται να τεθούν και στην απογευματινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς θα θέσει θέμα ισότιμης αντιμετώπισης της  Ελλάδας με Ισπανία Ιταλία και Ισλανδία και θα επιδιώξει να επιτύχει την αφαίρεση των 50 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος που θα οδηγήσει το χρέος από το 160% του ΑΕΟ που βρίσκεται σήμερα στο 135% καθιστώντας το περισσότερο βιώσιμο.
Το δεύτερο σημείο αφορά στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο χρόνια και το τρίτο το πάγωμα των μέτρων που θα έπρεπε να λάβει η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο.
Για να μπορέσει η κυβέρνηση να λάβει τη θετική απάντηση της τρόικας, σχεδιάζει ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θέτει στόχους υψηλότερους από το στόχο των 2,5 δισ. που αρχικά είχαν υπολογιστεί.
Οι θέσεις του κ. Βενιζέλου συμπίπτουν σε πολλές από τις προτεραιότητες που θέτει ο κ. Σαμαράς και η πρόθεση του κ. Βενιζέλου είναι να τεθεί στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών και το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων που θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός, ώστε να μην ειπωθούν περισσότερα πράγματα από αυτά που μπορούν να υλοποιηθούν.
Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί δεδομένη την ένταξη της Ελλάδας στην απόφαση που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής και θα οδηγήσει στην μείωση του ελληνικού  χρέους και θεωρεί ότι θα δοθεί διετής παράταση στην εφαρμογή του προγράμματος.
Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ δεν εμφανίζεται αρνητική στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αρκεί να υπάρχει σχέδιο, όπως τονίζουν στελέχη της και βάζει "κόκκινη γραμμή" σε στρατηγικούς οργανισμούς του Δημοσίου που σχετίζονται με την ενέργεια και τις υποδομές και ζητά να έχει ρόλο το δημόσιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου