Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Λειτουργούν 27 βασανιστήρια


Οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας λειτουργούν κέντρα βασανισμού σε ολόκληρη τη χώρα, όπου οι κρατούμενοι υφίστανται ξυλοδαρμούς, με καλώδια και ρόπαλα, καίγονται με οξύ, βιάζονται, όπως καταγγέλλεται σε έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η οργάνωση έχει εντοπίσει 27 κέντρα κράτησης τα οποία χρησιμοποιούνται από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Η έκθεση της οργάνωσης περιλαμβάνει περισσότερες από 200 συνεντεύξεις με ανθρώπους που κατήγγειλαν ότι κρατήθηκαν και βασανίσθηκαν στα κέντρα αυτά.
Σύμφωνα με την έκθεση, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν από την Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Διευθυντήριο Πολιτικής Ασφαλείας, το Διευθυντήριο Γενικών Πληροφοριών, και το Διευθυντήριο Πληροφοριών της Αεροπορίας.
Η οργάνωση έχει εντοπίσει και καταγράψει περισσότερες από 20 μεθόδους βασανισμού, που παραπέμπουν "σαφώς σε άσκηση κρατικής πολιτικής βασανιστηρίων και κακοποιήσεων και κατά συνέπεια συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας".
Η Human Rights Watch καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προσφύγει για το θέμα της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να προσαρμόσει το καθεστώς των κυρώσεων στους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τις κακοποιήσεις.
"Οι διαστάσεις και η απανθρωπιά αυτού του δικτύου των κέντρων βασανιστηρίων είναι πραγματικά φρικιαστικές", δήλωσε ο Ολε Σόλβανγκ, ερευνητής της οργάνωσης.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι επανέλαβε χθες ότι το θέμα της Συρίας πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικατήριο διότι είναι πιθανόν να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλα εγκλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Η πλήρης έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch , στην οποία περιλαμβάνονται χάρτες με τις τοποθεσίες όπου λειτουργούν τα κέντρα βασανιστηρίων στη Συρία έχει αναρτηθεί στην διεύθυνση: http://www.hrw.org/reports/2012/07/03/torture-archipelago-0  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου