Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Βάσεις 2012: Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο


Τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων θα ανακοινωθούν το τελευταίο πενθήμερο του Ιουνίου, ωστόσο η αρχική εικόνα δείχνει πτώση των βάσεων 2012, όχι όμως σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Όπως αναφέρει το «ΕΘΝΟΣ», η δυσκολία των θεμάτων σε πολλά μαθήματα- «κλειδιά», αλλά και τα στοιχεία που έρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα τείνουν σε πτώση των βάσεων σε πολλά πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα.
Ο αριθμός των εισακτέων είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, θα εισαχθούν 76.094 υποψήφιοι, από τους οποίους οι 44.381 θα μπουν σε πανεπιστήμια και οι 31.713 σε τεχνολογικά ιδρύματα.
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν:
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Οι επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική και τα Μαθηματικά είναι σαφώς χειρότερες από τις ήδη κακές περσινές.
Τρεις στους τέσσερις δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση, ενώ το περιβόητο ερώτημα Γ4 απάντησε μόλις τo 7% των υποψηφίων.
ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Σε Μαθηματικά και Φυσική καταγράφεται « πανωλεθρία», στη Χημεία δεν φαίνονται μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρσι, ενώ καλύτερες είναι οι επιδόσεις στη Βιολογία.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Σε Λατινικά και Αρχαία είναι λίγο καλύτερες οι επιδόσεις, ενώ στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και Ιστορία οι βαθμολογίες θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα ή θα είναι και οριακά χαμηλότερες.
Οι τάσεις των βάσεων ανά πεδίο:
1ο Πεδίο: Μικρή πτώση των βάσεων στα τμήματα μεσαίων βαθμολογιών και οριακή πτώση στα υψηλόβαθμα.
Η μείωση των θέσεων στις περιζήτητες Παιδαγωγικές σχολές θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και ενδεχομένως να κρατήσει τις βάσεις στα περσινά επίπεδα.
Οριακή κάμψη αναμένεται στα Νομικά τμήματα.
2ο Πεδίο: Σημαντική κάμψη στα πολυτεχνικά τμήματα ακόμη και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα πρέπει να αναμένουν οι φετινοί υποψήφιοι.
Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις λεγόμενε «καθηγητικές» σχολές.
3ο Πεδίο: Οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στην Βιολογία, που είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας, δείχνει ότι οι βάσεις στις ιατρικές σχολές θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ωστόσο ίσως υποχωρήσουν ελαφρώς τα επαρχιακά τμήματα, λόγω των κακών επιδόσεων στα υπόλοιπα μαθήματα.
4ο Πεδίο: Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» προβλέπεται ότι θα απογειώσει τα ποσοστά των αριστούχων.
Ωστόσο ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα περιζήτητα τμήματα της επαρχίας θα υποχωρήσουν, όπως και τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου