Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Άκης σε Σμπώκο: Με κοροϊδεύεις, ενώ έμαθα ότι καθάρισες για τον ΓΑΠ!

Σχεδόν καθημερινή ήταν η επικοινωνία του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου τον μήνα Σεπτέμβριο του 2011 με τον συνεργάτη του, Γιάννη Σμπώκο. Οι δύο άνδρες αντήλασαν συχνά ηλεκτρονική αλληλογραφία με αποκορύφωμα τα αγωνιώδη mail που έστελνε ο Άκης στον «Γιάννη», όπως τον ανέφερε και στα ημερολόγια του.


Εκείνη την περίοδο η συζήτηση στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια για το σκάνδαλο με τα υποβρύχια, τις μίζες του Άκη, και το πανάκριβο ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου που αγοράστηκε μέσω offshore μετατρεπόταν σε καυστικά πρωτοσέλιδα, ενώ η σύλληψη και η επιβολή ποινής κάθειρξης στον πρώην υπουργό θεωρούνταν από πολλούς γεγονός. Ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος δείχνει ιδαίτερα ανήσυχος και ζητά βοήθεια από τον πρώην συνεργάτη του Γιάννη Σμπώκο.

Εξού και στις 17 Σεπτεμβρίου ο κ. Τσοχατζόπουλος στέλνει στον Σμπώκο μηνύματα απελπισίας ζητώντας του να συναντηθούν επειγόντως. «Συνάντηση σήμερα στο ίδιο σημείο και ώρα όπως πρόσφατα. Επείγον» του γράφει.

Έχει προηγηθεί επικοινωνία στις 14 του ίδιου μήνα για την οποία ο κ. Τσοχατζόπουλος κράτησε την εξής σημείωση: «Μου είπε όχι. Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου τελικά η συνάντηση».

Οι δύο άνδρες που συνήθιζαν να βρίσκονται σε συγκεκριμένο σημείο κάθε φορά και συγκεριμένη ώρα φαίνεται ότι δεν έτρεφαν την ίδια αγωνία για τα γεγονότα, καθώς ο Άκης Τσοχατζόπουλος επέμενε σε κατεπείγουσες συναντήσεις τις οποίες ο «Γιάννης» ενίοτε ακύρωνε. Μάλιστα, σε άλλο του μήνυμα στις 22 Σεπτεμβρίου ο πρώην υπουργός γράφει στον Σμπώκο ότι «πέρασε και αυτή η Πέμπτη. Χωρίς αποτέλεσμα»! Εξ ου και ο Άκης σημειώνει στο ημερολόγιο, βάζοντας στο κάδρο και τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου:«Μετά από εβδομάδες και μήνες κοροϊδίας που έψαχνες για διάφορες λύσεις «μεταφοράς» δεν μου έστειλες τίποτα. Και εγώ όμως έχω μάθει ότι εσύ καθάρισες με τον Γ.Α.Π!» …

Και σε άλλο σημείο, σημειώνει: «Ανέχεσαι ρε Σμπώκο εσύ που σε είχα τόσα χρόνια μαζί και κάνω αποτελεσματική δουλειά μπαίνοντας μπροστά σε όλα να έχω βρεθεί σήμερα στο 0 στον πάτο στον δρόμο. Ζητιάνος;»

Αν και ο πρώην υπουργός στα mail του ήταν λιτός και προσεκτικός, όπως φαίνεται και παραπάνω, στις σημειώσεις του όμως κατέγραφε αναλυτικά τις σκέψεις και τις κινήσεις του, οι οποίες αφορούσαν σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Εκτός, δε, των σημειώσεων που αφορούσαν στον «Γιάννη»- οι εισαγγελικές αρχές πιστεύουν ότι απευθύνεται στον Γιάννη Σμπώκο, ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον «καθηγητή». Οι αναφορές του κ. Τσοχατζόπουλου στον «καθηγητή» τον οποίο φαίνεται να συναντά συχνά πυκνά από κοντά είτε στο γραφείο του στην οδό Ομήρου είτε στο κτίριο της Κόμνα Τράκα δίχως την παρουσία τρίτου προσώπου ούτε καν του δικηγόρου του είναι τόσο συχνές που καθιστούν το εν λόγω άγνωστο μέχρι στιγμής πρόσωπο υψίστης σημασίας.

Στο ημερολόγιο εμφανίζεται αραιά και το όνομα «Boskos» με τον οποίο είχαν οριστεί προκαθορισμένα ραντεβού για... επιχειρηματικές συναλλαγές. Και το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει ταυτοποιηθεί από τις εισαγγελικές αρχές μέχρι στιγμής, ενώ θεωρείται δύσκολο το Boskos να είναι αναγραμματισμός του «Σμπώκος», μιας και το όνομα του πρώην συνεργάτη του σε άλλα σημεία γράφεται κανονικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε πολλά σημεία των σημειώσεων του πρώην υπουργού που αφορούν τον πρώην συνεργάτη του γίνεται αναφορά σε «μεσολαβητή» που βρήκε ώστε να επιτύχει παρέμβαση στις εισαγγελικές αρχές και συγκεκριμένα στην Ελένη Ράικου και Ελένη Σίσκου που είχαν αναλάβει την υπόθεσή του: «Φρόντισα επίσης να υπάρξει σοβαρός και ισχυρός «μεσολαβητής» να μας στηρίξει με παρεμβάσεις του και στην Δικαιοσύνη και στις αναγκαίες λειτουργίες υλοποίησης κοινών επιλογών μας».

Ο πρώην υπουργός ωστόσο, δεν παραλείπει να εκφράσει και γραπτώς τον ενθουσιασμό του για την κυβέρνηση Παπαδήμου θεωρώντας ότι η υπόθεση του θα λάβει θετική τροπή με την νέα κυβέρνηση και ο «μεσολαβητής» θα μπορούσε να παρέμβει ευκολότερα.

Τέλος, ο πρώην υπουργός αναφέρεται σε ραντεβού που πραγματοποίησε με τη Μαργαρίτα Παπανδρέου στο σπίτι του, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Aναστασία Γαλάνη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου