Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Αναμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις για το PSI


Eληξε στις 22.00 (ώρα Ελλάδος) η προθεσμία για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI), εν μέσω αισιόδοξων εκτιμήσεων για την έκβασή του. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στις 8.00 το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος), ενώ ανακοινώθηκε πως στις 13.00 ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Στις 15.00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, οπότε και θα αποφασιστεί αν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης CACs, υποχρεώνοντας έτσι σε συμμετοχή στο πρόγραμμα απομείωσης το σύνολο των επενδυτών που κατέχουν ομόλογα τα οποία διέπονται από το ελληνικό Δίκαιο.
Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα, το Reuters μετά τη λήξη της προθεσμίας μετέδωσε πως η συμμετοχή είχε ξεπεράσει το 85%, επικαλούμενο Ελληνα κυβερνητικό αξιωματούχο. Η καταμέτρηση υπολογιζόνταν πως θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα.
Αργά το απόγευμα, υπουργός της κυβέρνησης είπε στους Financial Times πως «απόψε θα έχουμε καλά νέα, με τη συμμετοχή να κυμαίνεται γύρω στο 80%».
Το απόγευμα μέλος της κυβέρνησης είπε στους δημοσιογράφους πως ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τους υπουργούς στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πως «το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων πηγαίνει καλά, χωρίς εκπλήξεις».
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίς το βράδυ αρκετά τραπεζικά στελέχη εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και το ίδιο εκτιμούσαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις, πριν τη λήξη της προθεσμίας, «έβλεπαν» τη συνολική συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομόλογων του ιδιωτικού τομέα με βάση το ελληνικό Δίκαιο κοντά στο 90% και στο γενικότερο σύνολο των ομολόγων που «κουρεύονται» στο 80%.
Αισιόδοξος ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο θα είναι «πολύ υψηλή» είχε εμφανιστεί το μεσημέρι και ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η σχετική προθεσμία. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο γενικός διευθυντής του IIF είχε δηλώσει αισιόδοξος για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, διατυπώνοντας όμως επιφυλάξεις για το κατά πόσο η συμμετοχή των ιδιωτών θα φτάσει στο 90%.
Μεταξύ αυτών που έχουν ήδη δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στο PSI είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, οκτώ ασφαλιστικά Ταμεία και πάνω από 30 ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η BNP Paribas ηCommerzbank και η Assicurazioni Generali
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν η συμμετοχή να ξεπεράσει το όριο του 75% με την κρυφή προσδοκία να αγγίξει το 90%, ώστε να μη χρειαστεί η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, που μπορεί να χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός και ενδεχομένως πυροδοτήσει τις πληρωμές των cds. Η επίτευξη του 75% είχε οριστεί ως το σημείο εκκίνησης του προγράμματος καθώς το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει πως αν οι συμμετοχές ήταν χαμηλότερες θα απέσυρε την πρόταση για το PSI. Είχε επίσης ανακοινώσει πως σε περίπτωση που οι προσφορές υπερβούν το 75%, αλλά είναι χαμηλότερες από το 90% τότε, σε συνεργασία με την Κομισιόν και το ΔΝΤ αποφασίζεται η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) και οι όροι επεκτείνονται υποχρεωτικά σε όλους τους ομολογιούχους.
Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η μέγιστη συμμετοχή των ιδιωτών
Τη σημασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανταλλαγής ομολόγων για να προχωρήσει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, καθώς και το δεύτερο πακέτο στήριξης είχε υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι η μέγιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προγράμματος και της δανειακής σύμβασης της χώρας. Προειδοποίησε μάλιστα ότι ένα «σχετικά περιορισμένο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας», ενώ ενέχει, όπως είπε, «κινδύνους» για τους ιδιώτες πιστωτές και για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.
Επισήμανε πάντως ότι ο ίδιος προσβλέπει «στη μέγιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά, στην προσπάθεια προσαρμογής και ανόρθωσης της οικονομίας», καθώς, όπως σημείωσε η Ελλάδα έχει διαμορφώσει «ένα πρόσφορο πλαίσιο με σημαντικά κίνητρα για την ανταλλαγή ομολόγων».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου έγινε μια κατ' αρχήν ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για την πορεία της υλοποίησης του PSI. Το υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο για να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου