Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη Βουλευτή Β΄Αθηνών ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στον Ant1 radio


ΕΡ. Και πως θα γίνει αυτή η προεκλογική εκστρατεία, πως θα κυλήσει αυτή η προεκλογική περίοδος. Πολλοί λένε μα θα βγούνε οι πολιτικοί στο δρόμο αυτή τη φορά; Θα τολμήσει κανείς, αυτή είναι η έκφραση που χρησιμοποιεί ο κόσμος, να βγει και να εκφωνήσει λόγους σε κεντρικές πλατείες;


ΑΠ. Αυτή η προεκλογική εκστρατεία θα γίνει, βασικά όπως γίνονται όλες. Δηλαδή στην προεκλογική εκστρατεία αυτό που προσπαθείς να κάνεις είναι να έρθεις σε επικοινωνία  με τους πολίτες. Και να δώσεις στους πολίτες επιχειρήματα για να σε ψηφίσουν, και να καταψηφίσουν τους άλλους. Αυτό όμως δεν θα γίνει με τους παραδοσιακούς τρόπους. Σαφέστατα νομίζω ότι θα έπρεπε να αλλάξουμε ούτως ή άλλως και το πλαίσιο με το οποίο κάνουμε τις εκλογές, δεν μπορεί να είναι πολυέξοδες οι εκλογές, δεν μπορεί να στέλνουμε γυαλιστερά φυλλάδια, δεν μπορεί να κάνουμε αυτές τις συγκεντρώσεις στις πλατείες με τα σημαιάκια κ.λπ. Αυτά νομίζω ότι ευτυχώς μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και θα προχωρήσουμε σε μια εκλογή στην οποία βεβαίως θα συζητάμε με τους πολίτες, βεβαίως θα ενημερώνουμε τον κόσμο, είναι μια περίοδος στην οποία άλλωστε οι περισσότεροι θέλουν να συζητήσουν πολιτικά. Θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο το Internet, θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
ΕΡ. Καθαρές κουβέντες θα ακουστούν; Το λέω αυτό γιατί υπάρχει ένα έλλειμμα αλήθειας σε όλα τα κόμματα. Να ξεκινήσουμε από πού θέλετε. Ρωτάμε τον ΛΑΟΣ για τα χαμηλά ποσοστά του, σου λέει θα βγάλω 30 βουλευτές, με χτυπούν οι δημοσκόποι. Ρωτάμε τον κ. Καμμένο ποιους θα πάρετε στο κόμμα σας; Αυτούς που κυρίως θέλω είναι τους πολίτες. Όλοι με ένα στρογγυλεμένο λόγο ακόμα και τα μικρότερα κόμματα, και βεβαίως η ΝΔ δεν είναι έξω από αυτό το χορό του στρογγυλεμένου λόγου. Κανείς δεν έχει πει ξεκάθαρα στους πολίτες ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της ΝΔ, αν δεν έρθει η πολυπόθητη για σας αυτοδυναμία.
ΑΠ. Αλήθειες είπαμε και στις προηγούμενες εκλογές, και είπαμε ότι θα είναι δυο δύσκολα χρόνια. Είπαμε ότι θα πάμε σε περιορισμό και του δημόσιου και των αμοιβών. Και τότε κριθήκαμε αρνητικά από τους πολίτες. Δυστυχώς οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς η αλήθεια τότε δεν εκτιμήθηκε και έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε. Εμείς ένα πράγμα θα πούμε πως αυτό που χρειάζεται να γίνει στη χώρα, είναι να δουλέψουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και να συστρατεύσουμε όλες τις δυνάμεις που έχει στη διάθεσή της η πατρίδα, το έθνος, ο ελληνισμός, για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την διελκυστίνδα που έχουμε μπει. Ούτε ωραιοποιημένα λόγια, ούτε εύκολες εκφράσεις. Άλλωστε η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο έχει ένα οδικό χάρτη για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα τα επόμενα χρόνια, και είναι πάρα πολύ σφιχτός. Και ίσως είναι και πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαμε κάνει και παλιότερα, και δεν τολμήσαμε.
ΕΡ. Μετεκλογικά αυτές τις δυνάμεις που πρέπει να επιστρατεύσετε μπορεί να τις βρείτε και μέσα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ;
ΑΠ. Εγώ νομίζω ότι υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή. Η διαχωριστική γραμμή είναι σε αυτές τις δυνάμεις που θέλουν να παλέψουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη, και υπάρχουν και οι δυνάμεις της άρνησης οι οποίες ψάχνουν έναν τρίτο δρόμο. Σαφέστατα θα συνεργαστούμε με όλους όσους θέλουν να παλέψουν. Τώρα για να πούμε για μετεκλογικές συνεργασίες, θα σας πω ένα και μόνο πράγμα, οι μετεκλογικές συνεργασίες αποφασίζονται, αφού δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο κόσμος αποφασίζει τελικά ποιος θα πρέπει να συγκυβερνήσει με ποιον. Δεν είναι κάτι προαποφασισμένο και προειλημμένο.
ΕΡ. Πως το λέτε αυτό; Ο κόσμος αποφασίζει αν επιθυμεί να δώσει ή όχι λαϊκή εντολή, στο ένα ή στο άλλο κόμμα, δεν αποφασίζει δια της ψήφου του, ποιες συνεργασίες θέλει για την επόμενη μέρα.
ΑΠ. Αν δεν δώσει θα διαμορφώσει μια σύνθεση βουλής. Βεβαίως αυτό που σας λέω είναι ότι με το ΚΚΕ ας πούμε με το οποίο έχουμε διαφορετικούς στόχους αποκλείεται να συγκυβερνήσουμε, με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναζητά έναν τρίτο δρόμο, δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε. Με αυτούς οι οποίοι, δεν ξέρω και την ατζέντα πλήρως όλων των κομμάτων, με αυτούς οι οποίοι θέλουν να μην υπηρετήσουν τους στόχους παραμονής της ευρωζώνης, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να συγκυβερνήσουμε. Άρα πρέπει να μπορούμε να δούμε μόνο σε αυτούς που έχουν τουλάχιστον ταύτιση στόχου. Αν λοιπόν δεν μας δώσει την αυτοδυναμία, για την οποία θα παλέψουμε και θα παλέψουμε γιατί καμία ομάδα δεν κατεβαίνει σε ένα ντέρμπι για να διεκδικήσει το X, αλλά κατεβαίνει στο ντέρμπι για να διεκδικήσει στην νίκη, αν δεν καταφέρουμε αυτό, την επόμενη μέρα ο ελληνικός λαός θα έχει διαμορφώσει μια βουλή.  Και αυτό θα λέει ξέρω γω πόσους βουλευτές θα έχει η ΝΔ, πόσους το ΠΑΣΟΚ, πόσους η Δημοκρατική Αριστερά κ.λπ. Και θα δούμε και από τους συσχετισμούς των δυνάμεων.
ΕΡ. Σημεία επαφής με ποια  κόμματα υπάρχουν;
ΑΠ. Σας είπα ότι κρίνεται και από τα κόμματα μέσα στην περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας να δείξουν και αυτοί με ειλικρίνεια τις διαθέσεις τους. Διότι εγώ ας πούμε είμαι διχασμένος για το τι θέλει ο κ. Κουβέλης. Ο κ. Κουβέλης ας πούμε δεν ήθελε να πάρουμε τη δανειακή σύμβαση και ψήφισε όχι, από την άλλη όμως έριχνε τις βολές του ενάντια στους Γερμανούς που δεν ψηφίσανε για να μας δώσουν αυτή τη δανειακή σύμβαση, την οποία ο ίδιος δεν ήθελε η χώρα μας να πάρει. Δηλαδή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Δεν μπορεί να πορευόμαστε έτσι μέσα  σε αυτές τις ασάφειες.
ΕΡ. Σας αγχώνει το γεγονός ότι η κεντροδεξιά  είναι πολυδιασπασμένη αυτή την περίοδο; Το γεγονός δηλαδή ότι υπάρχουν πολλά κόμματα τα οποία αλιεύουν από την ίδια δεξαμενή;
ΑΠ. Με άλλα κόμματα μπορεί να αλιεύουν  από την ίδια δεξαμενή, με άλλα κόμματα δεν έχουμε καμία σχέση. Δεν θα ήθελα να τοποθετείτε στη κεντροδεξιά, δυνάμεις όπως την Χρυσή Αυγή, δεν είχαμε ποτέ εμείς καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή.
ΕΡ. Εγώ αναφέρομαι στο εγχείρημα του κ. Καμμένου και βεβαίως το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, το οποίο έχει μια πορεία χρόνων πια.
ΑΠ. Έχει πορεία χρόνων και βλέπετε ότι βρίσκεται σε μια δημοσκοπική περιδίνηση. Τώρα όσο για το εγχείρημα  του κ. Καμένου, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς, θεωρώ, αν θέλετε αυτή είναι η δικιά μου εκτίμηση ότι ο κόσμος στις εκλογές μπροστά στα συγκεκριμένα διλλήματα, γιατί δεν είναι μόνο η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση που θα εκφραστεί στις εκλογές, αλλά θα πρέπει να απαντηθεί και το ερώτημα ποιος και με ποιους θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα την Ελλάδα. Απέναντι σε αυτό το δίλημμα θα τοποθετηθεί με διαφορετικό κριτήριο αυτή τη φορά και θα εκτιμήσει αυτό που είπατε στην αρχή, την αλήθεια, ποιος θα του πει την αλήθεια, και ποιός θα του έχει την πιο σοβαρή, πειστική πρόταση, ότι κοιτάξτε με δουλειά, σκληρή δουλειά, και συστράτευση θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.
ΕΡ. Από ότι φαίνεται το επόμενο διάστημα θα έχουμε 5 επιστροφές, 5 επανεντάξεις στο κόμμα σας. Είστε υπέρ των επιστροφών, ή υπέρ του να αλλάζει ένας πολιτικός και ένας Βουλευτής αλλά και ένας πολιτικός αρχηγός άποψη σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα; Αν αυτό δηλαδή είναι δείγμα πολιτικής σοφίας και από τις δυο πλευρές, και από αυτόν που διαγράφεται και επιστρέφει, και από εκείνον ο οποίος διαγράφει και τελικά συγχωρεί και δέχεται πίσω;
ΑΠ. Το να συγχωρείς το λάθος, θεωρώ ότι ούτε είναι έλλειμμα σοφίας, ούτε είναι έλλειμμα πολιτικού θάρρους, το αντίθετο. Θα σας έλεγα ότι όποιος δεν συγχωρεί αντιθέτως συμπεριφέρεται ως κολλημένος με μια ιδέα, και δεν θα ήθελα να έχω αρχηγό κολλημένο. Τώρα αν κάποιοι αντιλήφθησαν ότι όντως η ψήφος του ΟΧΙ, δεν ήταν ψήφος προοπτικής και την μετέτρεψαν μέσα από την διαδικασία της βουλής ψηφίζοντας τους εκτελεστικούς νόμους, νομίζω ότι βεβαίως θα κριθούν, και για την ειλικρίνειά τους και για στάση τους, αλλά πρέπει να κριθούν από τους πολίτες.
Θα κριθούν και για στάση τους αλλά πρέπει να κριθούν από τους πολίτες και όχι από κομματικά πειθαρχικά όργανα.
ΕΡ. Έχει δίκιο να αισθάνεται μπερδεμένος ο ψηφοφόρος της ΝΔ, ο πιστός ψηφοφόρος του κόμματός σας, αυτός που σας ακολουθεί όταν βλέπει στελέχη τα οποία μπορεί να έχει ψηφίσει μια και δυο φορές κατά το παρελθόν, να λείπουν, να βρίσκονται πια εκτός, και αντ’ αυτών να βρίσκονται ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης στους κόλπους της ΝΔ. Αυτή είναι μια συζήτηση που δεν θα σταματήσει μέχρι τις εκλογές.
ΑΠ. Σαφέστατα, ο ψηφοφόρος είναι μπερδεμένος αλλά ο Έλληνας πολίτης σήμερα πιο πολύ είναι πιεσμένος. Και είναι πιεσμένος πολύ περισσότερο από το δικό του προσωπικό – οικονομικό αδιέξοδο, και ασχολείται πολύ λιγότερο με τις πολιτικές μεταγραφές.  Άλλωστε η ΝΔ δεν ήταν ποτέ ένα κλειστό κόμμα, δεν ήταν ένα κόμμα το οποίο είχε μια κλειστή κάστα και δεν είχαμε προσχωρήσεις στη δικιά μας παράταξη. Πάρα πολλά στελέχη κατά το παρελθόν, μην ξεχνάτε ότι και ο κ. Μ. Θεοδωράκης είχε πολιτευτεί με τη ΝΔ ως συνεργαζόμενος. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου