Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ισχυρή Ηλιακή Καταιγίδα κατευθύνεται προς την Γη

Μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατευθύνεται από τον Ήλιο προς τη Γη και αναμένεται να φτάσει αργά το απόγευμα σήμερα. Μπορεί να επηρεάσει τα ηλεκτρικά δίκτυα, τα δρομολόγια αεροπλάνων και των διαστημικών συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης, δήλωσαν εμπειρογνώμονες του διαστημικού καιρού στις ΗΠΑ.

Η καταιγίδα είναι ένα μεγάλο σύννεφο φορτισμένων σωματιδίων που έριξε ο Ήλιος με ταχύτητα, περίπου 7,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα. Η καταιγίδα αυτή είναι αποτέλεσμα ενός ζεύγους ηλιακών εκλάμψεων όπως δηλώνουν οι επιστήμονες.
«Είναι το ισχυρότερο γεγονός που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία έξι χρόνια και είναι πιθανώς πιο έντονο από ένα παρόμοιο που είχαμε αντιμετωπίσει τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Joseph Kunches, ειδικός διαστημικού καιρού στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στις ΗΠΑ.
Αυτή η ηλιακή διαταραχή είναι μια διαδικασία τριών σταδίων, όπως ανέφερε ο Kunches σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Boulder του Colorado: «Έχουμε χτυπήσει τρίποντο».
Αυτά είναι τα στάδια που περιγράφονται από τον ίδιο, με τα δύο πρώτα να έχουν ήδη επηρεάσει την Γη:
Πρώτον, δύο ηλιακές εκλάμψεις ταξιδεύοντας σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, έφτασαν προς τη Γη αργά την Τρίτη. Οι εκλάμψεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν blackout στα ραδιόφωνα.
Στη συνέχεια, την Τετάρτη, η ηλιακή ακτινοβολία χτύπησε το μαγνητικό πεδίο της Γης, με πιθανές επιπτώσεις στις εναέριες κυκλοφορίες, ιδιαίτερα κοντά στους πόλους, τους δορυφόρους. αλλά και τους αστροναύτες. Αυτή η φάση θα μπορούσε να κρατήσει για μέρες.
Τελικά, το σύννεφο πλάσματος που αποστέλλεται από την εκπομπή στεμματικού υλικού, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα τεράστιο κομμάτι της ατμόσφαιρας του Ήλιου, αναμένεται να φτάσει στη Γη αργά την Πέμπτη.
Αυτή η φάση μπορεί να διαταράξει τα ηλεκτρικά δίκτυα, δορυφόρους, αγωγούς πετρελαίου και υψηλής ακρίβειας συστήματα GPS,που χρησιμοποιούνται από τους χειριστές γεωτρύπανων πετρελαίου και ορισμένες γεωργικές δραστηριότητες, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Συστήματα GPS που χρησιμοποιούνται για λιγότερο εκλεπτυσμένες λειτουργίες, όπως πλοήγηση, για πολλά αυτοκίνητα, δεν θα επηρεαστούν σύμφωνα με τις δηλώσεις.
Ο Kunches είπε, πως η συνιστώσα γεωμαγνητική καταιγίδα μπορεί να φτάσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, διότι ακολουθεί μια προηγούμενη καταιγίδα που άφησε τον Ήλιο την Κυριακή.
«Όταν έχουμε ήδη μια στεμματική μαζική εκτίναξη ηλιακής καταιγίδας, μερικές φορές η δεύτερη καταιγίδα που ακολουθεί μπορεί να ξεπεράσει σε ταχύτητα την πρώτη», είπε ο Kunches.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, αυτές οι καταιγίδες θα μπορούσα να παράγουν κάποια φαινόμενα όπως το βόρειο Σέλας. Στο βόρειο ημισφαίριο το βόρειο Σέλας, μπορεί να γίνει ορατό από τις ΗΠΑ, την Νέα Υόρκη, το Ιλινόις και την Ιόβα.
Τέτοιες ηλιακές καταιγίδες είναι ασυνήθιστα φαινόμενα στην πρόσφατη ιστορία, σύμφωνα με τον Harlan Spence, αστροφυσικό του πανεπιστημίου στο New Hampshire, ο οποίος είναι ο αρχικός εφευρέτης του τηλεσκοπίου Cosmic Ray για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας.
Ο Ήλιος βρίσκεται στην 11-ετή ανοδική του φάση, με την κορύφωσή του μέσα στο επόμενο έτος, λένε οι ειδικοί.
«Είναι ένας σαφής προάγγελος ότι ο Ήλιος ξυπνάει», δήλωσε ο Spence. «Προσπαθούμε να θέσουμε ένα πλαίσιο, όχι μόνο για το τι έχει γίνει από τον Ήλιο στο παρελθόν, αλλά και για το πιο είναι το μεγαλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει, και πως πρέπει εμείς να ενεργήσουμε στην εκδήλωση τέτοιων ακραίων φαινομένων».

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/03/blog-post_9791.html#ixzz1oc6Ml3wo

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου