Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Έλα εσύ, φύγε εσύ. Όλα όσα θέλεις να μάθεις για το νέο iPad


Όταν ακούει κανείς το επίθετο «νέο» το μυαλό του δύσκολα πηγαίνει σε κάποιο τεχνολογικό προϊόν. Σε αυτοκίνητο μπορεί, σε κολεξιόν ρούχων επίσης, αλλά όχι σε κινητό ή tablet.


Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι ότι η Apple πούλησε τη χρονιά που μας πέρασε 172 εκατομμύρια iPad. Ή με άλλα λόγια ξεπέρασε σε πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με μια και μόνο ταμπλέτα, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή φορητών υπολογιστών. Λοιπόν, είναι piece of cake να συμπεράνεις γιατί το iPad έχει οικουμενικό χαρακτήρα. Επίσης σε αντίθεση με αυτό που φαντάζεσαι, το νέο iPad δεν ονομάζεται iPad 3 ούτε HD, αλλά iPad σκέτο. Στα δυο χρόνια της ιστορίας του έχει κυκλοφορήσει σε 55,28 εκατομμύρια κομμάτια και περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάτσει πίσω από την οθόνη του. Έρωτες, τσακωμοί, αμέτρητα σούρτα φέρτα, γραφήματα, βιβλία και πολλές ιστορίες καθημερινής τρέλας έχει να αφηγηθεί η «πανσπερμία» των iPad σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το καινούργιο που βλέπεις στην φωτογραφία έχει καταφέρει να πάει το επιτυχημένο concept ένα βήμα πιο μακριά. Ας δούμε τι νέο φέρνει.


Σχεδιασμός
Η διαφορά σε σχέση με το iPad 2 αφορά μόνο στις διαστάσεις. Επίσης οι φήμες που είχαν ακουστεί αναφορικά με τα υλικά κατασκευής αποδείχτηκαν ακριβώς αυτό: φήμες. Το iPad 2 αποτελείται και αυτό από ένα κομμάτι γυαλί καθώς και από ένα κομμάτι συμπαγούς αλουμινίου. Η ποιότητα της κατασκευής παραμένει επική, αν και το βάρος εμφανίζεται αυξημένο: 662 γραμμάρια για την «καλή έκδοση» με δέκτη 3G και LTE (ή 49 περισσότερα από τον προκάτοχο του). Αντίστοιχα έχει αυξηθεί και το πάχος από τα 8,8 χιλιοστά στα 9,3. Όσο για το σχεδιασμό δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Είναι καρμπόν iPad 2.

Οθόνη
Σύμφωνα με την Apple είναι και αυτή τεχνολογίας IPS, υποστηρίζει multitouch και διαθέτει ειδική επίστρωση για την αποφυγή δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Από πλευράς διάστασης και ανάλυσης μετρά 9,7 ίντσες, αλλά ο αριθμός των pixels έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν φτάνοντας τα 2048×1536. Τέλος παρά το σχετικό χαμηλό της PPI (Pixels Per Inch) στα 264, βαπτίστηκε Retina, όρος που είδαμε για πρώτη φορά στο iPhone 4. Για την ιστορία το νέο πάνελ προσφέρει καλύτερα χρώματα, εφόσον ο κορεσμός του είναι κατά 44% βελτιωμένος.

Επεξεργαστής
 
Ο επεξεργαστής αναβαθμίστηκε αλλά μόνο όσον αφορά στη GPU ή με κομπιουτερίστικη ορολογία, έχει βελτιωμένη «κάρτα γραφικών» με τετραπύρηνο πυρήνα. Λέγεται Α5Χ, είναι και αυτός διπύρηνος στο 1GHz αλλά καταναλώνει κατά τι μεγαλύτερα ποσά ενεργείας από τον Α5. Παρόλα αυτά η αυτονομία παραμένει ίδια με το μοντέλο που αντικαθιστά, δηλαδή προσφέρει 10 ώρες συνεχούς χρήσης. Δεν αναφέρεται επίσημα αλλά το ποσό μνήμης RAM του έχει αυξηθεί από τα 512MB στο 1GB. Σε κάθε περίπτωση η χαρακτηριστική άνεση πλοήγησης στα μενού παραμένει, ενώ η αναπαραγωγή απαιτητικού πολυμεσικού περιεχομένου ακόμη και σε ανάλυση 1080 γίνεται για πλάκα.
Λειτουργικό
 
Δεν είναι μόνο το iPad 2 που ανακοινώθηκε είναι και το λειτουργικό του: iOS 5.1. Και μπορεί να μην εφευρίσκει τον τροχό, όμως οι βελτιώσεις είναι πολλές και «μετράνε». Ξεκινάμε; Σύμφωνα με την Apple λύνεται οριστικά το πρόβλημα της χαμηλής αυτονομίας. Εκτός αυτού, το νέο firmware των iDevices εμφανίζει μόνιμα το πλήκτρο πρόσβασης στην κάμερα από την οθόνη κλειδώματος, πλαισιώνει όλα τα αναγνωρισμένα πρόσωπα κατά τη φωτογράφιση και επιτρέπει τη διαγραφή φωτογραφιών από το Photo Stream. Ναι, τώρα πια οι φωτογραφίες που βγάζεις κατά λάθος δεν χρειάζεται να μένουν για πάντα στο σύννεφο. Όπως κάθε νέο iOS, έτσι και αυτό συνοδεύτηκε από μία νέα έκδοση του iTunes, στη συγκεκριμένη περίπτωση την 10.6. Αυτή επιτρέπει την αναπαραγωγή βίντεο σε ανάλυση 1080p από το iTunes Store και διορθώνει ένα πρόβλημα στην αναπαραγωγή μουσικής από το iCloud. Επίσης βελτιώνει την ταυτοποίηση τραγουδιών και τη διαχείριση εξωφύλλων για τα άλμπουμ.

Κάμερες
 
Ήταν δεδομένο ότι η Apple θα βελτίωνε την κάμερα που ενσωματώνει στο iPad. Ωστόσο μάλλον κανείς δεν περίμενε μια τόσο δραματική αλλαγή. Κράτα σημειώσεις: έχει τα ίδια οπτικά με το iPhone 4S αλλά αντί για 8 αποτυπώνει 5 megapixels. Επίσης έχει άνοιγμα διαφράγματος f/2.4, ενώ ο φακός του αποτελείται από πέντε στοιχεία για να μπορεί να αναπαράγει τα χρώματα με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια. Τέλος σημαντική είναι η δυνατότητα καταγραφής βίντεο στα 1080p, ενώ η μπροστινή κάμερα στα 0,3 megapixel παραμένει.
Στο ταμείο
 
Το νέο iPad διατίθεται σε δυο διαφορετικές εκδόσεις από τρεις συνολικά χωρητικότητες η κάθε μια. Η πρώτη υποστηρίζει Wi-Fi, έχει εσωτερική μνήμη flash 16GB και ξεκινάει από τα 499 δολάρια στην Αμερική. H δεύτερη έχει χωρητικότητα 32GB και στοιχίζει 599 δολάρια ενώ η τελευταία έχει 64GB και φτάνει τα 699 δολάρια. Η τιμή της δεύτερης έκδοσης που υποστηρίζει 3G και LTE, διαμορφώνεται στα 629, 729 και 829 δολάρια για χωρητικότητες 16GB, 32GB και 64GB αντίστοιχα. Να αναφέρουμε επίσης ότι οι τιμές είναι ακριβώς οι ίδιες με εκείνες του δεύτερου iPad, ενώ το τελευταίο θα συνεχίσει να κυκλοφορεί σε μειωμένες τιμές μόνο για την έκδοση των 16GB (399 δολάρια το Wi-Fi και 529 το Wi-Fi 3G)
Δες τώρα και τον συγκριτικό πίνακα του iPad 2 με το νέο iPad:
 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου