Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

«H ύφεση το 2012 θα ξεπεράσει το 5%»



Την εκτίμησή της ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 5% το 2012 εξέφρασε η κυρία Λούκα Κατσέλη μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2012 ο οποίος προβλέπει ότι η ύφεση θα σταθεροποιηθεί στο....


2,8%. Αναλυτικά, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι υπάρχουν 3 ορατοί κίνδυνοι για την οικονομία της χώρας εξηγώντας ότι :

- Η παράταση και η διεύρυνση της κρίσης στην ευρωζώνη. Εάν σε Ιταλία και Ισπανία ανέβει το κόστος δανεισμού, τότε, ο δανεισμός της Ελλάδας θα είναι ανέφικτος γι’ αυτό πρέπει γρήγορα να διασφαλίσουμε την νέα δανειακή σύμβαση.

- Βαθύτερη ύφεση. Πρέπει οι στόχοι του προϋπολογισμού να επανεκτιμηθούν έστω ως σενάριο ετοιμότητας γιατί η ύφεση θα είναι πάνω από 5% και θα αναγκαστεί η όποια κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα.

-Πολιτική αμφιθυμία και κρατική παράλυση που θα εμποδίσουν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι οι βασικές προτεραιότητες πρέπει να είναι :

1.Επανεκκίνηση οικονομίας με ρευστότητα και απορρόφηση ΕΣΠΑ.

2.Να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια για επιχειρήσεις.

3.Να δημιουργηθεί σταθερό – απλό φορολογικό πλαίσιο. Το νέο φορολογικό είναι τελευταία ευκαιρία και πρέπει να περιλαμβάνει κατάργηση βιβλίων και στοιχειών των επιχειρήσεων.

4.Ενίσχυση αγοραστικής δύναμης πολιτών και μείωση φορολογικού βάρους. Μείωση του 23% ΦΠΑ που δεν έχει αποδώσει και ενοποίηση φορολογικών συντελεστών κάτω από το 20%.

5.Δεν αρκούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρέπει να υπάρξει συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν την πορεία έργων που έχουν δρομολογηθεί. Οι επιτροπές της βουλής μπορούν να συμβάλουν με συμμετοχή βουλευτών που θα παρακολουθούν.

Πάντως, η κυρία Κατσέλη εκτίμησε ότι «στην καλύτερη περίπτωση αυτός ο προϋπολογισμός μπορεί να είναι ο προϋπολογισμός μετάβασης από την απαισιοδοξία σε μια νέα αφετηρία».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου