Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Alpha Bank: Δεν φταίει η ύφεση για τα μειωμένα έσοδα

Η πτώση των δημοσίων εσόδων δεν οφείλεται στην ύφεση, η οποία με τη σειρά της δεν μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση των φορολογικών βαρών, επισημαίνει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της. Οι εξαιρετικά θετικές προσδοκίες, που δημιουργήθηκαν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2012 περιορίζονται ουσιαστικά από την ανακοίνωση της νέας σημαντικής πτώσης των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ) κατά -13,3% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο του 2011 επισημαίνει η τράπεζα στο δελτίο της. 

 Η εξέλιξη είναι δύσκολο να εξηγηθεί, δεδομένου ότι κατά τον μήνα αυτό ήταν σε εφαρμογή τα σημαντικά νέα μέτρα που ελήφθησαν εντός του 2011 για σημαντική αύξηση των εσόδων του ΤΠ στο 2ο 6μηνο.’11» σημειώνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας και προσθέτουν ότι «η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί και πάλι στην ύφεση που πράγματι επιβαρύνει την ελληνική οικονομία το 2011.
Η επίπτωση της ύφεσης είχε ήδη ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του Π2011 που προέβλεπε καθαρά έσοδα ΤΠ ύψους € 55,56 δις και στη συνέχεια η εκτίμηση για την επίπτωση της ύφεσης αυξήθηκε σημαντικά με τη νέα πτώση του στόχου για τα καθαρά έσοδα του ΤΠ στα € 54,04 δις στο ΜΠΔΣ 2011-2015, το οποίο για την επίτευξη αυτού του νέου στόχου προέβλεπε πρόσθετα μέτρα αύξησης των εσόδων το 2011 ύψους € 2,85 δις.

Επιπλέον, η εκτίμηση για την επίπτωση της ύφεσης αυξήθηκε περαιτέρω με τη νέα μείωση του στόχου για τα καθαρά έσοδα του ΤΠ το 2011 στα € 51,3 δις που προβλέπεται στον Π2012, παρά τη λήψη τον Σεπτ.-Οκτ.’2011 και νέων μέτρων αύξησης των εσόδων ύψους άνω των € 3,5 δις για το 2011 και το 2012. Είναι προφανές, επίσης, ότι η βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, με την εκτιμώμενη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε άνω του -6,0% το 2011 σε σχέση με -3,5% στην αρχή του έτους, δεν οφείλεται στην αύξηση των φορολογικών βαρών κατά μέσο όρο, διότι τα τελευταία απλά δεν αυξήθηκαν, παρά τη μεγάλη επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων.

Έναντι αρχικού στόχου για αύξηση κατά 8,3%, τα καθαρά έσοδα του ΤΠ ήταν σημαντικά μειωμένα κατά -5% στο 11μηνο του 2011 σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ για το 2011 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε -4,0%. Συνεπώς, η κύρια γενεσιουργός αιτία της ύφεσης είναι η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του επιχειρηματικού κλίματος που επιδρά αρνητικά στην συνολική ζήτηση. Και η εμπιστοσύνη στην προοπτική δημοσιονομικής προσαρμογής, και τελικώς, εξόδου από την κρίση, δεν πρόκειται να βελτιωθεί χωρίς πρόοδο στο μέτωπο της πάταξης της φοροδιαφυγής και της ανασυγκρότησης και ανόρθωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας».
«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό» σχολιάζει η Alpha, «ότι η μεγάλη πτώση των εσόδων της γενικής κυβέρνησης το 2011, παρά την σημαντικά αυξημένη επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων, οφείλεται αφενός στην επιδείνωση του φαινομένου της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής από μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων και αφετέρου στην εντεινόμενη αδυναμία των φορολογικών αρχών της χώρας να ελέγξουν αυτό το φαινόμενο.
Οι διαδικασίες υλοποίησης του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και της εξόδου για συνταξιοδότηση ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων στις ανωτέρω υπηρεσίες κατά τον μήνα Νοέμβριο 2011 ενδέχεται να συνέβαλε στη μείωση των καθαρών εσόδων του ΤΠ κατά τον μήνα αυτό. Ωστόσο, η δυσλειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών έως σήμερα ήταν ήδη δεδομένη. Δεν είναι υπόθεση ενός μηνός.
Συνεπώς, η άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών αποτελεί σήμερα πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα. Η έξοδος από την επώδυνη δημοσιονομική κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα δεν είναι δυνατή χωρίς τη σημαντική διεύρυνση (και όχι συρρίκνωση, όπως συνέβη το 2010 και το 2011) της φορολογικής βάσης ώστε να συμπεριλάβει το σύνολο των υπόχρεων σε φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, ιδιαίτερα δε το σύνολο των μη-μισθωτών.
Επίσης, απαιτείται, ακόμη και για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, η έγκαιρη είσπραξη σημαντικού μέρους των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών (άνω των € 42 δις), καθώς και η βεβαίωση και είσπραξη των φόρων από τις πολυάριθμες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στις οποίες καθυστερεί ακόμη και η καταβολή του παρακρατημένου ΦΠΑ. Θα πρέπει δηλαδή να εισπραχθούν τα έσοδα από την τεράστια φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή που έχει επιδεινωθεί σημαντικά στη χώρα μας από το 2002, για να φτάσει μάλιστα σε προκλητικά για την κοινωνία ύψη το 2010 και το 2011. Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στις πλάτες των συνεπών φορολογουμένων. Απαιτείται η συμβολή όλων ανεξαιρέτως».
«Η έξαρση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής εύπορων φορολογουμένων (ιδιωτών και επαγγελματιών) που τελευταία καλύπτονται πίσω από τις εισοδηματικές δυσκολίες που πράγματι αντιμετωπίζουν άλλοι φορολογούμενοι. Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο και δεν αποκατασταθεί έγκαιρα η ομαλή ροή των φορολογικών εσόδων και των εσόδων από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, τότε θα περιοριστούν αναγκαστικά περαιτέρω η απασχόληση και οι μισθοί στο δημόσιο τομέα και οι, ήδη σημαντικά μειωμένες, κοινωνικές παροχές που προσφέρει το κράτος, συμπεριλαμβανομένων της εκπαίδευσης, της υγείας, των συντάξεων, των κοινωνικών επιδομάτων και άλλων παροχών.
Κάλυψη αυτών των δημοσίων δαπανών με δανεισμό δεν είναι πλέον δυνατή. Ειδικότερα, η παρότρυνση ή η υπόθαλψη πρακτικών μη πληρωμής θεσπισμένων φόρων, ή του αντιτίμου των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος ισοδυναμεί με άμεση επιβολή περικοπών στην απασχόληση, στους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές από τον Δημόσιο Τομέα» αναφέρει η Alpha Bank.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου