Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πετρέλαιο εντόπισε το Πίρι Ρέις


Η τουρκική πλευρά αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνών που σεισμογραφικού Πίρι Ρέις και το πλοίο θα μετακομίσει τις επόμενες ημέρες. Όπως μεταδίδεται από την Άγκυρα, το τουρκικό σεισμογραφικό Πίρι Ρέις θα βρεθεί από τη θάλασσα κοντά στην Κύπρο, στη θάλασσα του Μαρμαρά . Ο καθηγητής Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης, Γκιουνάι Τσιφτσί, μετά την περιοχή G στα νότια της Κύπρου, το Πίρι Ρέις θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά μαζί με μια νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία για μια εβδομάδα. 

Ο κ. Τσιφτσί είπε ότι τα αποτελέσματα από τις έρευνες 40 ημερών σε μια περιοχή 3.700
χλμ. στην Κύπρο, το Ινστιτούτο τα έχει παραδώσει στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ), η οποία θα τα επεξεργαστεί, θα σχολιάσει και θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

«Στις επιστημονικές έρευνες που είχαν γίνει νωρίτερα, στα ανοικτά της Αιγύπτου και του Ισραήλ είχαν εντοπιστεί αέριο και πετρέλαιο. Υπό το φως όλων των επιστημονικών ερευνών θεωρούμε ότι στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχει και πετρέλαιο και φυσικό αέριο».Η έρευνα στη θάλασσα του Μαρμαρά, ανέφερε, θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες, θα διαρκέσει μια εβδομάδα και θα αφορά μια περιοχή 1000 χλμ.
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από το Ισραήλ, οι εταιρείες Αvner Οiland GasLΡ και DelekDrilling LΡ, θυγατρικές της εταιρείας DelekGroup, ενημέρωσαν το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ( ΤΑSΕ) ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο θέμα της αίτησής τους προς την κυπριακή κυβέρνηση για την απόκτηση του 30% των δικαιωμάτων στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εταιρείες προέβησαν στην ανακοίνωση μετά από δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, βάσει των οποίων η κυπριακή κυβέρνηση ήδη παραχώρησε τα σχετικά δικαιώματα.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Νoble, τα απολήψιμα αποθέματα του Οικοπέδου 12 υπολογίζονται σε 3-9 τρισ. κ.π. φυσικού αερίου.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και άρθρο του ΑrielΑttiasπου δημοσιεύθηκε στην οικονομική ιστοσελίδα Βizportal, με τίτλο «Η κυπριακή κυβέρνηση ενέκρινε μεταβίβαση του 30% των δικαιωμάτων του ‘Οικοπέδου 12’ στις εταιρείες Αvner και DelekDrilling» και υπότιτλο «Στην Βizportalέγινε γνωστό ότι η έγκριση δόθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της κυβέρνησης. Παράγοντες του ομίλου Delekαναμένουν την επίσημη διαβεβαίωση».

Επί του ιδίου θέματος η οικονομική ιστοσελίδα Calcalistδημοσίευσε χθες άρθρο των ShySlynesκαι Lior Goutman με τίτλο «Η Κύπρος ενέκρινε τη μεταβίβαση του 30% των δικαιωμάτων του ‘Οικοπέδου 12’ στις εταιρείες Αvner και DelekDrilling».

Ενδιαφέρον και για την Κρήτη  
Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗιστοσελίδα οικονομικού περιεχομένου της εφημερίδας Globesτου Ισραήλ αναφέρει πως εντός της εβδομάδας θα βρεθούν στην Αθήνα για διερευνητικές επαφές στελέχη του ισραηλινού ενεργειακού ομίλου Delek. 

Το ενδιαφέρον των ισραηλινών της Delekεστιάζεται στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, η οποία με βάση τους χάρτες που έχει παρουσιάσει το ΥΠΕΚΑ μπορεί να αξιοποιηθεί για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων (πρόκειται ειδικότερα για το τόξο που ξεκινά από το Βόρειο Ιόνιο και καταλήγει νότια της Κρήτης). 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται ελλαδικά ρεπορτάζ, βάσει του νέου νόμου για τους υδρογονάνθρακες, αλλά και τις νέες ρυθμίσεις που προωθήθηκαν από τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Μανιάτη, υπάρχουν τρεις εναλλακτικές δυνατότητες για έρευνα και παραγωγή πετρελαίου, που σημαίνει ότι μια εταιρεία καταθέτει αίτηση για μία περιοχή που εκτιμά ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η αίτηση αξιολογείται και σε διάστημα 90 ημερών το υπουργείο μπορεί να δημοσιεύσει πρόσκληση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία έρευνας.
http://www.philenews.com/digital/ 



http://infognomonpolitics.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου