Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Θα αναβληθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς


Ο διαγωνισμός ου ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τον οποίο περιμένουν με αγωνία σχεδόν 100.000 νέοι υποψήφιοι δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές δεν θα γίνει λόγω της οικονομικής 

Κατόπιν αυτών ουσιαστικά καθίσταται ανενεργός ο νόμος 3848 που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2010 και προέβλεπε αλλαγές στο σύστημα διορισμών (ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων) και ότι όλες οι προσλήψεις θα γίνονταν μέσω ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όπως αναφέρει το Έθνος, εκτός από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για δασκάλους και νηπιαγωγούς για θέσεις που σχετίζονται με τη φυσική αγωγή και είχε προγραμματισθεί να γίνει μέσα στο 2011. Κατά τα φαινόμενα, ούτε και αυτός θα γίνει για τους ίδιους ακριβώς λόγους…


Η κάλυψη των κενών θέσεων

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών και οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα καλύπτονται από όσους συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από τη βάση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ενώ για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, άλλωστε, έχει διευκρινίσει πως «ως βασική προϋπόθεση για τον διορισμό σε θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού ή την πρόσληψη αναπληρωτών, όπου προκύπτουν κενά, πέραν του προβλεπόμενου τίτλου σπουδών, είναι η επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μετά την εξασφάλιση πιστοποιητικού παιδαγωγικής –διδακτικής επάρκειας».

«Μίνι» διαγωνισμός για ελλείψεις

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, δεν αποκλείεται μέσα στο 2012 να γίνει ένα μικρός διαγωνισμός για να καλυφθούν μόνο κάποιες ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού (κυρίως λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων 2 ετών).

Για το ενδεχόμενο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αρχική κατάταξη των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, κατά κλάδο και ειδικότητα.

Επισημαίνεται ότι η συνολική βαθμολογία προκύπτει από το μέσο όρο βαθμολογίας σε όλες τις θεματικές ενότητες και επιτυγχάνεται εφόσον ο υποψήφιος συγκεντρώνει μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον 55 μονάδες (με βαθμολογική κλίμακα από το 1 έως το 100) και8 λαμβάνει τουλάχιστον πενήντα μονάδες σε κάθε θεματική ενότητα.

Μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, συντάσσονται από το ΑΣΕΠ οι τελικοί πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών ανά κλάδο και ειδικότητα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου