Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Βρέθηκε το "αδελφάκι" της Γης, 600 έτη φωτός μακριά...


Οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός πλανήτη που μοιάζει με τη Γη στην «κατοικήσιμη ζώνη» γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον δικό μας ήλιο.
Ο πλανήτης Κέπλερ 22-Β βρίσκεται περίπου 600 έτη φωτός μακριά από τη Γη και έχει περίπου 2,4 φορές το μέγεθός της ενώ η θερμοκρασία του είναι περίπου 22 βαθμοί κελσίου. Μέχρι τώρα είναι ο...κοντινότερος επιβεβαιωμένος πλανήτης στον δικό μας, μία «Γη 2.0».

Η επιστημονική ομάδα ωστόσο που τον ανακάλυψε δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμα αν είναι φτιαγμένος στο μεγαλύτερο μέρος του από πέτρα, αέριο η υγρό.

Μέσα από μια διαδικασία μελέτης 54 πλανητών από την ομάδα Κέπλερ,  ο Κέπλερ-22Β είναι ο πρώτος που τον Φεβρουάριο επιβεβαιώθηκε επίσημα και από άλλα τηλεσκόπια. Στο μέλλον αναμένεται να επιβεβαιωθούν ως πλανήτες «Γη 2.0» και άλλοι που ήταν υποψήφιοι , αν και με τον επαναπροσδιορισμό των ορίων της «κατοικήσιμης ζώνης» αυτοί μειώθηκαν σε 48.

Ο Kepler 22-β βρίσκεται σε απόσταση από τον ήλιο του περίπου 15% μικρότερη από την απόσταση που έχει η Γη από  τον Ήλιο και το έτος του διαρκεί περίπου 290 ημέρες. Ωστόσο, ο ήλιος του, εκλύει περίπου 25% λιγότερο φως, διατηρώντας τον πλανήτη σε θερμοκρασία που θα υποστήριζε την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.


Η ομάδα του Κέπλερ έπρεπε να περιμένει για τρείς ελέγχους  του πλανήτη πριν αλλάξει το «καθεστώς» του από «υποψήφιος» σε «επιβεβαιωμένος».

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο πρώτο συνέδριο της επιστήμης από το τηλεσκόπιο Κέπλερ, δίπλα στον εντυπωσιακό αριθμό των νέων  υποψήφιων πλανητών. Ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων πλανητών που εντοπίστηκε από το τηλεσκόπιο είναι τώρα 2.326 ,εκ των οποίων 207 είναι περίπου στο μέγεθος της Γης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου