Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Γ. Παπανικολάου: «Αναξιοποίητος κοινωνικός, ατομικός και οικονομικός αναπτυξιακός παράγοντας ο εθελοντισμός στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρώπη»


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ε.Κ. κ. Γ. Παπανικολάου δήλωσε:
«Παρά το Ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού που ανακηρύχθηκε το 2011 με προϋπολογισμό άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ, το κίνημα του εθελοντισμού, αν και ενισχύεται σε Ελλάδα και Ευρώπη, εξακολουθεί να μην έχει ακόμη πλήρως ελευθερώσει την δυναμική του.
Κατά μέσο όρο, μόλις 3 στους 10 Ευρωπαίους δηλώνουν ενεργοί εθελοντές, ενώ λιγότεροι από το 17% των νέων ανθρώπων συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των εταίρων της με μόλις 18% των πολιτών να δηλώνουν εθελοντές. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Αυστρία υπερβαίνει το 60% και στην Ολλανδία το 55%.
Η αναξιοποίητη δυναμική του εθελοντισμού στην Ελλάδα αποτελεί πεδίο χαμένων αναπτυξιακών ευκαιριών τόσο σε κοινωνικό και ατομικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ο εθελοντισμός συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή μέσω των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνει και των δεσμών αλληλεγγύης που δημιουργεί. Βοηθάει τους ίδιους τους εθελοντές μέσω της προώθησης των δεξιοτήτων τους και της προσωπικής τους εξέλιξης, ενώ οικονομικά συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ των χωρών. Σημειώνεται, ότι η συμβολή του εκτιμάται μεταξύ 3% και 5% του ΑΕΠ στην Αυστρία και την Σουηδία, περίπου στο 2% στην Δανία και στην Φινλανδία και μόλις 0,1% του ΑΕΠ στην Ελλάδα. 
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον εθελοντισμό,  για κάθε 1 ευρώ δημόσιας επένδυσης στον εθελοντισμό, οι εθελοντές μπορούν να παράγουν εργασία που κοστολογείται σε 30 ευρώ.
Επένδυση στον εθελοντισμό σημαίνει ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών και της συνοχής, αύξηση των προσωπικών δεξιοτήτων αλλά και σημαντική συμβολή στην οικονομία της χώρας. Τί από αυτά δεν είναι σήμερα σημαντικά για την Ελλάδα;».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου