Χωρίς γάλα για τα παιδιά μας εμείς εδώ, στην Κρήτη, που "πνίγεται" από το αγνό, γίδινο και πρόβειο γάλα της κρητικής αιγοπροβατοτροφίας; Κι όμως. Ενώ οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση, αναγκάζονται πολλές φορές να αφήνουν στους ορεινούς όγκους τα ζώα τους να "στειρεύουν" αντί να τα αρμέγουν.
Και αυτό το κάνουν επειδή το γάλα που μαζεύουν είτε τους το πληρώνουν τα τυροκομεία σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του ενός ευρώ το λίτρο, είτε δεν τους το πληρώνουν και καθόλου, με συνέπεια να τους οδηγούν στην οικονομική καταστροφή. Όλοι εμείς οι καταναλωτές, την ίδια ώρα όμως, πηγαίνουμε τους τελευταίους μήνες στα σούπερ-μάρκετ του νησιού μας και ή θα βρούμε το τυποποιημένο γάλα που προτιμούμε για να αγοράσουμε σε περιορισμένες ποσότητες ή θα αναγκαστούμε να αγοράσουμε μία άλλη μάρκα, επειδή δεν το βρήκαμε λόγω απεργιών και κρίσης.
Στο μεταξύ, το φαινόμενο αυτό γίνεται ολοένα και συχνότερο, με τις γαλακτοβιομηχανίες αγελαδινού γάλακτος της υπόλοιπης Ελλάδας να έχουν αναπτύξει μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους και τη μια φορά να υπάρχει έλλειψη στο γάλα της τάδε, την άλλη φορά στο γάλα της δείνα εταιρείας, με το νησί μας να μην τροφοδοτείται επαρκώς, αλλά να αφήνει το δικό του προϊόν να χάνεται εντελώς ανεκμετάλλευτο!
Τι κάνατε;
«Η Ελλάδα δεν παράγει», λένε οι εκάστοτε κυβερνώντες. Αλλά οι αιγοπροβατοτρόφοι της Κρήτης εύλογα διερωτώνται «τι κάνατε για να μας βοηθήσετε να σταθούμε στα πόδια μας και να παράγουμε προϊόντα, όλοι εσείς που στην πραγματικότητα μας εξοντώνετε καθημερινά, στηρίζοντας τις εισαγωγές φτηνότερων προϊόντων στην Ελλάδα, τα οποία εκτοπίζουν τα δικά μας επειδή είναι ακριβότερα λόγω του τεράστιου κόστους που αντιμετωπίζουμε πάλι εξαιτίας σας;».
Το κράτος
Η "Ν.Κ." έχει ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με τη σοβαρή υπόθεση της παραγωγής αγνού γάλακτος στην Κρήτη, που διατίθεται όμως μόνο για την παρασκευή των τυριών, ενώ θα μπορούσε να εμφιαλώνεται και να διακινείται στην αγορά. Κάποιες επιχειρηματικές προσπάθειες που έχουν γίνει δεν απέδωσαν καρπούς. Αλλά μήπως σήμερα, που η οικονομική κρίση έχει κυριολεκτικά "γονατίσει" τη χώρα μας, το κράτος θα πρέπει να στραφεί στη στήριξη του αιγοπρόβειου γάλακτος του νησιού μας, χωρίς να δημιουργεί εμπόδια προς την κατεύθυνση αυτή;
«Χρειαζόμαστε κεφάλαια»
Μιλώντας στην εφημερίδα μας χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Κωστής Καράτζης, δικαιολόγησε την απαγόρευση της εμφιάλωσης του γάλακτος απευθείας από τον κτηνοτρόφο, για λόγους δημόσιας υγείας. Αλλά διευκρίνισε ότι οι προοπτικές είναι μεγάλες για τη συνεργασία ομάδων παραγωγών προς αυτή την κατεύθυνση και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια της εταιρείας "Κρητικά Μιτάτα", που την έχει δημιουργήσει ομάδα κτηνοτρόφων του νομού Ηρακλείου και βρίσκεται σε εξέλιξη, για την αξιοποίηση των προϊόντων τους τόσο στο γάλα όσο και στο κρέας. «Καταρχήν είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει ένα κρητικό γίδινο γάλα στην αγορά. Είναι πολύ σημαντικό θέμα κι εμείς το έχουμε βάλει στις πρωταρχικές προτεραιότητες των στόχων ανάπτυξης των συλλογικών μας δράσεων. Έχουμε προβλέψει να ιδρύσουμε εταιρείες ανώνυμες, ευρείας κοινωνικής βάσης, ώστε να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια, και ευρείας κοινωνικής συνοχής, για να ασχοληθούμε με πάρα πολλές δυνατότητες που αφορούν στην αξιοποίηση των προϊόντων γάλακτος και κρέατος», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΣΕΚΝΗ.
ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΔΙΣΙΟΥ
Αυτόματοι πωλητές
Μία βασική επιδίωξη του συλλόγου των κτηνοτρόφων, είναι - όπως μας είπε ο κ. Καράτζης - να γίνεται η διάθεση του γίδινου γάλακτος μετά από την παστερίωσή του μέσω αυτόματων πωλητών, που είναι ψυκτικά μηχανήματα, τοποθετημένα έξω από σχολεία ή σε άλλους χώρους, για να μπορεί ο καταναλωτής να βάζει σε κέρματα την αξία του ενός λίτρου και να γεμίζει το δοχείο του από ένα βρυσάκι που θα υπάρχει στο μηχάνημα. Υπάρχουν όμως και άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή γιαουρτιού, μπουγάτσας, τυρόπιτας, παγωτού κ.λπ. ¨
«Οι κτηνοτρόφοι μπορούν μέσα από τα "Κρητικά Μιτάτα" να οργανωθούν και να συντονίσουμε ένα σωρό συλλογικές δράσεις», καταλήγει.
neakriti.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου