Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΑΗΛΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ

«Θέλω να μου σχολιάσετε το νέο θέμα που έχει προκύψει εντός της παράταξης σας μετά τις δηλώσεις του κ. Κρανιδιώτη, στενού φίλου του Αντώνη Σαμαρά, περί νεοφιλελεύθερων στη Νέα Δημοκρατία που είναι μειοψηφία και που σύμφωνα με τον κ. Κρανιδιώτη «αποτελούν το πιο ακραίο, βάρβαρο και φασιστικό πράγμα γιατί πρεσβεύουν την κοινωνική ανθρωποφαγία»;


Ένα έχει κάνει τέτοια δήλωση ο κ. Κρανιδιώτης πραγματικά δεν ξέρω. Εγώ πάντως τον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας δεν τον γνωρίζω. Ξέρω ότι έβαλε μία φορά υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και δεν εξελέγη, μάζεψε 10-12 σταυρούς δεν θυμάμαι ακριβώς, κάτι τέτοιο.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν εκλέγονται δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν;

Όχι αλλά δεν εκφράζει παρά μόνο προσωπικές απόψεις.

Πάντως αυτή η δήλωση του Κρανιδιώτη έγινε εχθές στη ΝΕΤ μιας και δεν την γνωρίζετε έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις. Ο συνάδελφος κ. Μητσοτάκης είπε για τις δηλώσεις του κ. Κρανιδιώτη ότι διχάζουν τη ΝΔ.

Θέλω να είμαι μαζί σας πολύ ειλικρινής. Υπάρχουν τα θεσμικά όργανα, τα στελέχη της παράταξης, οι άνθρωποι που έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο και θέση είτε είναι κομματική είτε πολιτική, οι οποίοι εκφράζονται
Και υπάρχουν και κάποιοι που σχολιάζουν την πολιτική πραγματικότητα. Τον κ. Κρανιδιώτη τον θυμάμαι ως υπερασπιστή διαφόρων κινημάτων και τον θυμάμαι και ως πολιτικό στέλεχος μίας
κίνησης που δεν είχε κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, του κ. Χαραλαμπίδη νομίζω. Τώρα ο ίδιος περιφέρεται ως στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, αν αυτό αποτελεί πολιτική θέση, για μένα πάντως δεν αποτελεί πολιτική θέση.
Πάντως σε κανέναν αγώνα της ΝΔ δεν τον θυμάμαι ώστε να σχολιάζει τη Νέα Δημοκρατία η οποία πάντοτε υπήρξε ένα δημοκρατικό, φιλελεύθερο, ευρωπαϊκό και ανοικτό κόμμα, ένα κόμμα
που έχει προχωρήσει πολύ μπροστά. Όποιος έχει διαβάσει την ιδρυτική της διακήρυξη, την οποία θεωρώ και μνημείο πολιτικού λόγου του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα καταλάβει ότι η Νέα Δημοκρατία έβαλε στόχους για την δημοκρατία, την ευημερία, με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και αυτούς τους στόχους τους υπηρετεί διαχρονικά με συνέπεια.

Υπάρχουν ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία φιλελευθέρων ή νεοφιλελευθέρων τα οποία  μπορούν να εντοπιστούν από τον έναν ή από τον άλλον?

Καταρχάς η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα. Το να είσαι λίγο ή περισσότερο φιλελεύθερος δεν υπάρχει. Ή είσαι φιλελεύθερος ή δεν είσαι..
Απλά σε διάφορες φάσεις δίνουμε στον φιλελευθερισμό και στην έννοια του φιλελευθερισμού ή στην πολιτική πρακτική του φιλελευθερισμού διάφορες αποχρώσες κατευθύνσεις.
Έτσι από τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό ο οποίος είχε εγκαθιδρυθεί αν θέλετε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έχουμε πάει στον κοινωνικό φιλελευθερισμό που στόχο έχει την κοινωνική συνοχή διότι
απλά αυτή πλήττεται και περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει άμεση σχέση και με την εποχή που ζούμε. Το καταστατικό του Κ. Καραμανλή με αυτό είχε να κάνει, ότι δεν κρατιόμαστε στο παρελθόν, ανανεωνόμαστε και προχωράμε μπροστά.
Και έτσι εκεί που η Δεξιά είχε πάντοτε τα σκήπτρα του αντικομμουνισμού στη χώρα προχώρησε στην νομιμοποίηση του ΚΚΕ. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός έχει να κάνει πλέον με το ζητούμενο που είναι να διατηρήσεις την κοινωνική συνοχή άρα δεν μπορείς να υπηρετείς μόνο τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας αλλά πρέπει βάζεις και να σταθμίζεις το πώς θα προασπίσεις την κοινωνική συνοχή σε αυτή την δύσκολη συγκυρία.

Εσείς κ. Βαρβιτσιώτη έχετε εντοπίσει καμία ομάδα εντός της Νέας Δημοκρατίας η οποία πράγματι να πρεσβεύει την κοινωνική ανθρωποφαγία έτσι όπως το αποτυπώνει ο κ. Κρανιδιώτης;

Σε δηλώσεις που έχουν και παραληρηματικό χαρακτήρα δεν μπορώ να σχολιάζω».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου