Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ποιον θα υποστηρίξει ο Σημίτης;

 


Το σκηνικό που ζούμε, δεν σας θυμίζει λίγο… επιστροφή στο 1996; Τότε που ο Κώστας Σημίτης και το θεώρημα περί «εκσυγχρονισμού» βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην κοινωνία, διέτρεξαν οριζόντια τους κομματικούς συσχετισμούς, και εξασφάλισαν στην «σοβαρή» εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, την παραμονή του στην εξουσία για άλλα οκτώ χρόνια;


Φυσικά, οι ομοιότητες δεν είναι τόσο… επίφοβες, ώστε να απειλούμαστε με επανάληψη της Ιστορίας, στα όρια της τραγωδίας, και όχι απλά της φάρσας. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός, που αποτέλεσε αφορμή για να εφεύρουν οι δημοσκόποι το μέγεθος του «καταλληλότερου» στις μετρήσεις τους, βρίσκεται και πάλι στο κέντρο του ενδιαφέροντος.

Ο νέος Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, υπήρξε επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του. Μέσα στο ΠΑΣΟΚ, η… κοιμώμενη ομάδα των «εκσυγχρονιστών» αρχίζει να επαναπροσδιορίζεται, και να διεκδικεί παρεμβατικό ρόλο για την επόμενη μέρα, δηλαδή τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου. Ενώ, και ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης δεν κρύβεται πλέον από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως έδειξε με το άρθρο του στη «Le Monde», όπου υπερασπίστηκε την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, επί ημερών του.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ο Κώστας Σημίτης εξελίσσεται σε πόλο επιρροής και διαμόρφωσης των εξελίξεων, και αναφορικά με τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Με τη στάση του να είναι κρίσιμη, ως προς το προς τα πού θα κατευθυνθεί το δαχτυλίδι που ο ίδιος έδωσε το 2004 στον Γιώργο Παπανδρέου. Με.. απευθείας ανάθεση, χωρίς εσωκομματικές διαδικασίες.

Μόνο που, αυτή τη φορά ο Κώστας Σημίτης φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά προσεκτικός. Και δεν θα εκδηλωθεί ξεκάθαρα, ή βιαστικά. Η εμπειρία του 2007 άλλωστε, είναι μάλλον οδυνηρή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αναγορευτεί από τα ΜΜΕ, από την επομένη κιόλας της ήττας των εθνικών εκλογών του 2007, σε επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή που ο Κώστας Σημίτης, και κυρίως ορισμένα… ορφανά του «εκσυγχρονισμού» εκδηλώθηκαν στο πλευρό του, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέτρεψε τα δεδομένα. Και επανεξελέγη πανηγυρικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου